В Англия много недоволни от новия формат на Шампионската лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Програмите на Острова са напът да станат още по-сгъстени

Впетък стана ясно, че форматите на Шампионската лига и Лига Европа ще бъдат изцяло в нов вид от сезон 2023/2024.

Те вече ще се провеждат с 36 участници и груповата фаза ще се провежда по съвсем различен начин. Вместо досегашните 8 групи с по 4 отбора, ще има една обща група от въпросните 36 отбора, като всеки от участниците ще играе по 8 мача срещу 8 различни съперника (4 като домакин и 4 като гост), вместо досегашните 6 мача срещу 3 съперника. Първите 8 отбора в крайното класиране ще продължат към 1/8-финалите, а тези от 9 до 24 място ще играят елиминации помежду си, за да определят другите 8 тима в следващата фаза.

Така груповата фаза, която досега беше приключила през декевмри ще се проточи чак до януари. Това обаче ще доведе до сериозни проблеми в английския футбол.

Първият кръг в Лига Европа ще съвпадне с третия кръг в Купата на Лигата. След това два от европейските кръгове през декември и януари пък ще се сблъскат с 1/4-финалите и 1/2-финалите в същия турнир. Но това не е всичко, защото финалните кръгове в Европа в края на януари се падат на дата, в която по принцип трябва да се проведе цял междинен кръг във Висшата лига.

Това почти сигурно ще означава, че ще се наложи премахването на преиграванията за ФА Къп, за да се направи място в календара за преместване на мачовете от Купата на Лигата и въпросният кръг в Премиър лийг.