В ЮАР отново подхванаха скандалната контрола с България
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
ФИФА настоява за бързо приключване на казуса и наказание за виновните

В Южна Африка стартират ново разследване за манипулиране на изхода в четири футболни срещи, сред които и контролата на местния национален тим с България, състояла се в навечерието на световните финали в африканската страна.

На 24 май 2010 година нашите завършиха наравно – 1:1 в двубоя, който предизвика широк отзвук заради сериозни съмнения за “черно тото”.

В Южна Африка съобщават, че световната футболна централа ФИФА ще помага с всички възможни средства. В петък генералният секретар на ФИФА Джером Валке се срещна със спортния министър на ЮАР Фикиле Мбалула, за да дискутират казуса.

“Този проблем дълго време пречи на африканския футбол,” коментира Валке. “Важно е да приключим със случая и виновните да бъдат наказани.”

Световната централа разкри, че изходът на мачовете на ЮАР с Тайланд, България, Колумбия и Гватемала е бил манипулиран от популярния в средите на “черното тото” Уилсън Радж Перумал. Именно чрез неговата компания Football 4U са били уредени нарядите на реферите на двубоя с нашите.

Съдийската бригада в мача между ЮАР и България беше оглавяване от Коку Фагла от Того.

Първите сигнали за нерегламентираните отношения се появиха в местните медии още през 2011 години, като правата на шефа на южноафриканската федерация Кирстен Нематандани бяха спрени. Той обаче се върна на поста си, след като срещу него не бяха събрани достатъчно доказателства.

Съставът на нашите, предвождани от Станимир Стоилов: Николай Михайлов, Станислав Ангелов, Веселин Минев, Станислав Манолев, Иван Иванов, Георги Пеев (89 – Павел Виданов), Стилиян Петров, Чавдар Янков (60 – Николай Димитров), Ивелин Попов (55-Димитър Рангелов), Благой Георгиев (90 – Пламен Николов), Валери Божинов (55 – Мартин Камбуров).

Голът за нашите реализира Божинов.