google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Умерен оптимист съм, че ще можем да отворим изцяло спортните съоръжения от 21 юни", споделя британският спортен министър

Британският спортен министър Оливър Даудън е почти сигурен, че стадионите на Острова ще могат да приемат публика в голям капацитет от 21 юни. Той обаче предупреди, че все още има стадиони и зали, които са категоризирани като високорискови и за тях ще бъдат нужни допълнителни противоепидемични мерки.

Процедурите по излизане от COVID-19 протоколите във Великобритания са постепенни. Първата стъпка е откриването на трибуните за до 10 000 души. Четвърта фаза, която се предвижда да влезе в сила в края на юни, планира пълно отваряне на стадионите. Така през новия сезон на Висшата лига може да има пълни трибуни.

Даудън обяви, че в момента е “много по-вероятно” трибуните да бъдат отворени в пълен капацитет, отколкото при приемането на плана през февруари.

“Спазваме процедурите стъпка по стъпка и не изоставаме от начертания план. Ваксинациите също продължават така, както очаквахме”, заяви той.

“Умерен оптимист съм, че ще можем да отворим изцяло спортните съоръжения от 21 юни. С всеки изминал ден ставам все по-уверен, че можем да изпълним тази цел. На някои места с по-висок риск обаче ще бъдат нужни по-строги мерки, но за това ще говорим допълнително с настъпването на четвъртата фаза”.

Даудън даде пресконференция само ден преди най-посетеното спортно мероприятие във Великобритания от началото на пандемията насам. В събота ще се играе финалът за ФА Къп между отборите на Челси и Лестър Сити, който ще бъде наблюдаван на живо от 21 хиляди души на “Уембли”.

На “Уембли” ще има същия брой привърженици и за първите трисрещи от Евро 2020. Т.нар. четвърта фаза пък може да увеличи броя на фенове до пълния капацитет на националния стадион – 90 хиляди.