Винисиус е фаворитът за Златната топка три дни преди церемонията
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Крилото на Реал Мадрид изглежда ще победи в анкетата Родри и Джуд Белингам

Винисиус Жуниор се очертава като фаворит за Златната топка за 2024 г., след като направи впечатляваща кампания за Реал Мадрид, в която отбеляза 24 гола и даде 11 асистенции в 39 мача. Неговите ключови изяви помогнаха на Реал да спечели Ла Лига и 15-та купа в Шампионската лига, като Винисиус вкара гол във финала срещу Борусия Дортмунд и бе определен за най-добър играч на турнира. Това го прави водещ претендент за наградата, пред испанския полузащитник Родри и Джуд Белингам.

Ако Винисиус спечели, той ще стане първият бразилец, носител на Златната топка, след Кака през 2007 г., и едва третият играч след 2008 г., който не е нито Лионел Меси, нито Кристиано Роналдо. Меси, който държи рекорда със своите осем победи, не е номиниран този път, както и Роналдо, който не беше сред номинираните през 2023 г. Бившите носители на приза Лука Модрич и Карим Бензема също липсват в краткия списък на France Football тази година.

В битката за трофея при жените, Барселона излъчва шест номинирани, включително миналогодишната победителка Айтана Бонмати и двукратната победителка Алексия Путелас.