Винисиус: Ще напуснем терена, ако чуем расистки скандирания
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бразилецът стана жертва на расизъм няколко пъти през миналия сезон в Испания

Звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор заяви, че той и неговите съотборници ще напуснат терена, ако станат жертва на расизъм този сезон.

Бразилският нападател се разплака на пресконференция по-рано тази година, когато говори за малтретирането, което е срещал, като каза, че се чувства “все по-малък” като играе футбол.

Той каза пред CNN: „Трябва да напуснем терена, за да могат нещата да се променят възможно най-скоро.“ Трима фенове на Валенсия наскоро бяха осъдени на осем месеца затвор за малтретиране на нападателя на мач на 21 май 2023 г.

Поддръжниците бяха признати за виновни за “престъпление срещу нравствената почтеност” с “утежняващо обстоятелство дискриминация, основана на расистки мотиви”.

Винисиус каза, че единственият начин да се пребори расизма във футбола е чрез прекратяване на мачовете.

„В клуба говорим по-често за това“, каза 24-годишният футболист. „Не само аз, но и всички играчи казаха, че ако това се случи, следващия път всички трябва да напуснат терена. Така че всички тези хора, които ни обидиха, трябва да отнесат много по-голямо наказание. Днес вече виждам и усещам разликата в Испания. Може би някои фенове все още са расисти, но в днешно време се страхуват да изразят себе си на футболното игрище и на места, където има много камери.”

„И с това малко по малко ще намалим расизма. Разбира се, няма да можем да го сложим край, но вече съм щастлив, че успявам да променя нагласата в Испания.“, заяви той.