Вотът на недоверие в Барса все по-реален, още през октомври

Вотът на недоверие в Барса все по-реален, още през октомври
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Съвсем реалистичен вече изглежда вариантът с провеждането на предсрочни президентски избори в Барселона.

Не е тайна, че президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу е сред най-недолюбваните фигури на “Камп Ноу”, а привържениците на клуба опитват различни маневри, за да го притиснат да напусне възможно най-скоро.

Организацията на привържениците “Мес ке уна мосио” (Mes Que una Mocio – “Повече от движение”, което е препратка към мотото на Барселона “Повече от клуб”) направи успешно първата стъпка към свалянето на Бартомеу.

Членовете на Барса вече събраха над 20 000 подписа (последната публикувана цифра беше 20,687) с искане на предсрочен вот, като те ще бъдат депозирани в клуба още днес и така ще може да бъде започната процедура за извънредни избори.

Запалянковците преизпълниха целта си, защото бе необходимо да бъдат събрани 16 521 подписа.

“Настоящото икономическо и спортно положение в клуба ни принуди да действаме сега,” обясниха в сайта си Mes Que una Mocio, допълвайки недоволството е предизвикано от липсата на спортни успехи и прозрачност, довела до въвличането на “Барселона” в съдебни дела.

Вотът на недоверие би могъл да бъде одобрен, ако две трети от гласуващите се обявят против Бартомеу и подкрепят свалянето му от поста.

Право на гласуване имат общо 150 000 членове на каталунския клуб, а ако въпросните две трети действително бъдат постигнати, то тогава ще се стигне и до предсрочни избори.

Следващият вот за нов президент е насрочени за март следващата година.

Ненавистта към Бартомеу от страна на феновете стана още по-яростна, след като суперзвезда и клубна легенда Лео Меси пожела да напусне отбора по-рано през лятото, а и като цяло ръководенето на клубните дела е доста противоречиво.

Сега предстои в рамките на десет работни дни тричленна комисия, включваща представители на Барса, както и на “Мес ке уна мосио” и Каталунската футболна федерация, да прегледат подписите преди да бъде дадена зелена светлина за референдума и да го насрочи.

Според испанските медии е възможно вотът на недоверие да се проведе в средата на октомври.

За да бъде свален Бартомеу, са необходими над 66% от гласовете при минимална активност 10% от страна на членовете.

Ако това стане, скоро след гласуването ще бъдат свикани избори. Очакванията са кандидати да бъдат Жорди Фаре, бившият президент Жоан Лапорта и Луис Фернандес.