Време ли е за раздяла между Давид де Хеа и Манчестър Юнайтед?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Оле Гунар Солскяер има труден избор по отношение на вратарския пост, тъй като Давид де Хеа и Дийн Хендерсън се борят за титулярното място

С настъпването на лятото на 2021 година ще измено цяло десетилетие, откакто Давид де Хеа се присъедини към Манчестър Юнайтед. След като пристигна на „Олд Трафорд“ като младеж с огромен потенциал, испанецът се превърна в един от най-добрите вратари в света по време на престоя си на “Олд Трафорд”.

Дори на Манчестър Юнайтед да отнема година след година да стане най-добрият клуб в Англия след раздялата със Сър Алекс Фъргюсън, Давид де Хеа беше един от малкото позитиви, които поддържаха феновете с неговите страхотни изпълнения между гредите. Мястото му в състава на Манчестър Юнайтед обаче никога не е било поставяно под въпрос, както сега, след някои нестабилни изяви. Статутът му на номер 1 на вратата на “червените дяволи” означава, че обещаващ талант от академията в лицето на Дийн Хендерсън трябва да стои на пейката.

Ситуацията не е идеална за никого, тъй като Де Хеа трябва да се притеснява за позицията си, докато Хендерсън седи разочарован на пейката. Междувременно мениджърът Оле Гунар Солскяер трябва да отговрая на неудобни въпроси всеки път, когато има грешка от избрания от него вратар.

Миналата събота „Сън“ обяви, че Манчестър Юнайтед е решил да се справи със ситуацията, като се раздели с един от двамата вратари в края на сезона – или за постоянно, или под наем. И макар да не е най-добрият избор, но може би е настъпил моментът Манчестър Юнайтед да се раздели с Давид де Хеа.

Давид де Хеа – легенда на Манчестър Юнайтед

Досега Давид де Хеа е записал 433 участия за 20-кратните английски шампиони, като е запазил 152 сухи мрежи. Той, заедно с бранителя Фил Джоунс, остават единствените двама играчи в Манчестър Юнайтед от последната титла на тима във Висшата лига през 2013 година. По време на период, в който клубът преживяваше трудни моменти, Давид де Хеа беше надеждата за привържениците. Независимо от начина, по който играе останалата част от отбора, феновете знаеха, че винаги могат да разчитат, че испанският им герой ще се представи на висота. 30-годишният футболист попада в отбора на годината във Висшата лига в продължение на пет сезона по време на престоя си на „Олд Трафорд“, докато четири пъти печели и наградата за играч на годината в Ман Юнайтед.

Трябва обаче да се отбележи, че нито една от гореспоменатите индивидуални награди не е дошла след 2018 г. Всъщност след този един ужасяващ момент срещу Кристиано Роналдо на Мондиал 2018 в мача  Испания срещу Португалия, де Хеа не е играчът, когото той някога беше.

В момента той играе в много по-добър отбор, отколкото през по-голямата част от кариерата си на Острова, но изявите му търпят критики. Освен това бившият футболист на Атлетико Мадрид винаги е бил неубедителен прис корнери и центрирания, като също така не успява и да командва защитата пред себе си.

От 2018 г. насам, Давид де Хеа е допуснал 8 грешки, водещи до голове във Висшата лига – само Джордан Пикфорд от Евертън (10) е направил повече. Де Хеа в никакъв случай не се представя на нивото от преди 3-4 сезона. На 30 години той все още има какво да предложи. Би било справедливо да се каже, че Дийн Хендерсън може да бъде бъдещето на Ман Юнайтед, но предстои да видим какво решение ще вземе клубът през лятото.