Юве, Барса и Реал: Реформираме футбола или идва крахът му
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Трите клуба остават силни в готовността си да дебатират, с уважение и чрез диалог, за да се вземат спешните решения, от които футболът се нуждае в момента"

Европейските колоси Барселона, Реал Мадрид и Ювентус публикуваха в социалните мрежи и клубните си сайтове общата си позиция, след като УЕФА потвърди, че срещу тях е образувано дисциплинарно производство. Само трите европейски клуба не оттеглят подкрепата си за проекта за създаването на Суперлига. Всички останали клубове участници, вече се оттеглиха официално от проекта.

Ето позицията на Барселона, Ювентус и Реал Мадрид:

„Барселона, Ювентус и Реал Мадрид искат да изразят абсолютната си позиция против настоятелните действия от страна на УЕФА срещу три от най-важните институции в историята на футбола. Това тревожно отношение е тотално нарушение на съдебните постановления, които предупредиха УЕФА да се въздържи от каквито и да било наказателни действия срещу клубовете-основатели на Суперлигата, докато текат съдебните процедури.

Следователно започването на дисциплинарни производства от УЕФА е неразбираемо и представлява пряка атака срещу върховенството на закона, която ние, гражданите на Европейския съюз, изградихме демократично, като същевременно представлява и липса на уважение към авторитета на съда.

От самото начало Суперлигата беше промотирана с цел подобряване на ситуацията в европейския футбол, чрез постоянен диалог с УЕФА, и с цел да увеличаване интереса към спорта, като се предложи на феновете възможно най-добрия продукт. Тези цели трябваше да бъдат постигнати в рамките на устойчивост и солидарност, особено в несигурна икономическа ситуация, в каквато се намират много клубове в Европа към момента.

Вместо да проучим начини за модернизиране на футбола чрез открит диалог, УЕФА очаква от нас да оттеглим текущите съдебни производства, които поставят под въпрос монопола им върху европейския футбол. Барселона, Ювентус и Реал Мадрид, всички те са на повече от век и няма да приемат никаква форма на принуда или натиск. Трите клуба остават силни в готовността си да дебатират, с уважение и чрез диалог, за да се вземат спешните решения, от които футболът се нуждае в момента.

Или ще реформираме футбола, или ще трябва да наблюдаваме неизбежния му крах“.