google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Торинският Ювентус съобщи, че служителите на клуба са поставени под карантина, тъй  като са били заразени с защитника Даниеле Ругани от коронавируса.

„След положителен тест за коронавирус от Даниеле Ругани, 121 служители на Ювентус, включително футболисти, персонал, мениджъри и други служители на клуба, преминаха в доброволна карантина у дома в съответствие с изискванията на здравните власти“, съобщават от пресслужбата на торинския клуб.

Преди това клубът потвърди, че президентът Андреа Анели също доброволно сам се е поставил под карантина.

Ювентус обявява карантина от 121 служители на клуба 1

Смъртоносният вирус COVID-19 беше открит в края на миналата година в Китай. Според последните съобщения от него са загинали над 4,5 хиляди души. В същото време от броя на заразените са излекувани над 66 хил.

Ругани и коронавируса в Италия

25-годишният Ругани е първият играч от Серия А, който се зарази с коронавирус. Централният защитник играе за Ювентус от 2015 г., когато се присъедини към торинския клуб от Емполи.

През този сезон Ругани е отчел само 7 мача.

Италия е в центъра на епидемията в Европа. Инфекцията беше открита при повече от 12 хиляди италианци и уби 827 души. В същото време в страната вчера са регистрирани 196 нови смъртни случая.

На 11 март италианското правителство обяви нови мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията. По-специално ресторантите, баровете и всички магазини, с изключение на аптеките и хранителните супермаркети, спират работа. Преди това бяха преустановени и всички развлекателни събития. Промишлените и селскостопанските предприятия не са спрели работа, но функционират само при специални условия за защита на служителите срещу коронавирус. Институции като пощи, банки, застрахователни компании и градски транспорт работят нормално.

Гражданите са инструктирани да работят дистанционно или да отидат на почивка, дори в един момент беше въведена забрана за движение без необходимост.

Серия А и Евро купата

На 9 март италианският шампионат, след серия отмени, трансфери и игри без зрители, бе преустановен до 3 април. В същото време Ювентус се готвеше за втория мач от 1/8 финала на Шампионската лига с Лион, който е насрочен за 17 март. Карантината обаче означава, че отборът няма да може да се срещне с френския клуб през следващата седмица.

Нападателят на Ювентус Кристиано Роналдо напусна Италия за няколко дни, за да посети майка си в Мадейра. Тя бе в болницата, с инсулт.

Сега португалецът е извън играта – както и неговите партньори.

Друг футболист на Ювентус – Федерико Бернардески, също се подложи на доброволна изолация в клубния хотел, тъй като иска да защити семейството си от страшната зараза.

Наред с Юве, карантина е наложена в Интер – съперникът им в неотдавнашния мач от Серия А. Играта се проведе на 8 март в Торино, като публика не бе допусната. Ругани не взе участие в него, а прекара цялата среща като седеше на пейката, а после, заедно с отбора, отпразнува победата в съблекалнята, но също така контактуваше и с играчите и персонала на гостите.

Миланският клуб заяви, че отменя всякакви тренировки и всякакви футболни дейности. Подобно на торинския клуб, Интер също стартират необходимите процедури.

На 12 март първият мач от 1/8 финалите на Лига Европа с Хетафе беше насрочен за 12 март. Срещата обаче беше отменена предния ден с решението на УЕФА поради факта, че испанският отбор отказа да пътува до Милано.

В сряда бе отложен поредният мач от Евро купата – между Рома и Севиля. Римският отбор не можа да излети до първия мач от 1/8 финалите на Лига Европа. Причината е отказът да кацне на испанска територия.

Разпространението на коронавируса

В сряда Световната здравна организация обяви пандемия от коронавирусна инфекция. Различни спортни събития по целия свят са изправени пред необходимостта да се провеждат без зрители и са под заплаха от отмяна.

Италианската агенция ANSA съобщи, че лидерите на топ 5 европейски футболни лиги в четвъртък възнамеряват да организират консултации с УЕФА. Европейският футболен съюз многократно подчертава, че това лято планира да бъде домакин на Европейското първенство (в 12 града в 11 държави). Сега има предположение – предвид проблемите с провеждането на водещите първенства, те може да не приключат навреме. И тогава ще възникне въпросът за отлагането на Евро 2020 – с няколко седмици или година.