Ювентус обявява карантина от 121 служители на клуба
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Торинският Ювентус съобщи, че служителите на клуба са поставени под карантина, тъй  като са били заразени с защитника Даниеле Ругани от коронавируса.

„След положителен тест за коронавирус от Даниеле Ругани, 121 служители на Ювентус, включително футболисти, персонал, мениджъри и други служители на клуба, преминаха в доброволна карантина у дома в съответствие с изискванията на здравните власти“, съобщават от пресслужбата на торинския клуб.

Преди това клубът потвърди, че президентът Андреа Анели също доброволно сам се е поставил под карантина.

Ювентус обявява карантина от 121 служители на клуба 1

Смъртоносният вирус COVID-19 беше открит в края на миналата година в Китай. Според последните съобщения от него са загинали над 4,5 хиляди души. В същото време от броя на заразените са излекувани над 66 хил.

Ругани и коронавируса в Италия

25-годишният Ругани е първият играч от Серия А, който се зарази с коронавирус. Централният защитник играе за Ювентус от 2015 г., когато се присъедини към торинския клуб от Емполи.

През този сезон Ругани е отчел само 7 мача.

Италия е в центъра на епидемията в Европа. Инфекцията беше открита при повече от 12 хиляди италианци и уби 827 души. В същото време в страната вчера са регистрирани 196 нови смъртни случая.

На 11 март италианското правителство обяви нови мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията. По-специално ресторантите, баровете и всички магазини, с изключение на аптеките и хранителните супермаркети, спират работа. Преди това бяха преустановени и всички развлекателни събития. Промишлените и селскостопанските предприятия не са спрели работа, но функционират само при специални условия за защита на служителите срещу коронавирус. Институции като пощи, банки, застрахователни компании и градски транспорт работят нормално.

Гражданите са инструктирани да работят дистанционно или да отидат на почивка, дори в един момент беше въведена забрана за движение без необходимост.

Серия А и Евро купата

На 9 март италианският шампионат, след серия отмени, трансфери и игри без зрители, бе преустановен до 3 април. В същото време Ювентус се готвеше за втория мач от 1/8 финала на Шампионската лига с Лион, който е насрочен за 17 март. Карантината обаче означава, че отборът няма да може да се срещне с френския клуб през следващата седмица.

Нападателят на Ювентус Кристиано Роналдо напусна Италия за няколко дни, за да посети майка си в Мадейра. Тя бе в болницата, с инсулт.

Сега португалецът е извън играта – както и неговите партньори.

Друг футболист на Ювентус – Федерико Бернардески, също се подложи на доброволна изолация в клубния хотел, тъй като иска да защити семейството си от страшната зараза.

Наред с Юве, карантина е наложена в Интер – съперникът им в неотдавнашния мач от Серия А. Играта се проведе на 8 март в Торино, като публика не бе допусната. Ругани не взе участие в него, а прекара цялата среща като седеше на пейката, а после, заедно с отбора, отпразнува победата в съблекалнята, но също така контактуваше и с играчите и персонала на гостите.

Миланският клуб заяви, че отменя всякакви тренировки и всякакви футболни дейности. Подобно на торинския клуб, Интер също стартират необходимите процедури.

На 12 март първият мач от 1/8 финалите на Лига Европа с Хетафе беше насрочен за 12 март. Срещата обаче беше отменена предния ден с решението на УЕФА поради факта, че испанският отбор отказа да пътува до Милано.

В сряда бе отложен поредният мач от Евро купата – между Рома и Севиля. Римският отбор не можа да излети до първия мач от 1/8 финалите на Лига Европа. Причината е отказът да кацне на испанска територия.

Разпространението на коронавируса

В сряда Световната здравна организация обяви пандемия от коронавирусна инфекция. Различни спортни събития по целия свят са изправени пред необходимостта да се провеждат без зрители и са под заплаха от отмяна.

Италианската агенция ANSA съобщи, че лидерите на топ 5 европейски футболни лиги в четвъртък възнамеряват да организират консултации с УЕФА. Европейският футболен съюз многократно подчертава, че това лято планира да бъде домакин на Европейското първенство (в 12 града в 11 държави). Сега има предположение – предвид проблемите с провеждането на водещите първенства, те може да не приключат навреме. И тогава ще възникне въпросът за отлагането на Евро 2020 – с няколко седмици или година.