Зе Гомеш: Искам да играя с Черно море в Лига Европа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Ще бъде по-приятно, когато феновете ме подкрепят от трибуните, нямам търпение да го изпитам"

Португалецът Жозе Гомеш подписа за 1+1 години с Черно море, а всички фенове на “моряците” очакват от него голове и да вдигне класата на тима. Нападателят даде специално интервю  за „Петел“, в което като преводач помага халфът Илиан Илиев.

– Г-н Зе Гомеш, разкажете за Вашето семейство и как решихте да станете футболист?
– Роден съм в Бисау, Гвинея, като имам двама братя и една сестра. Още от малък с моите връстници тръгнах да гоня топката в махалата и тайно се надявах един ден да имам късмет да играя голям футбол. На 6 години вече тренирах в един местен клуб. Три години по-късно бяхме на турнир в Португалия, тогава ме харесаха от няколко отбора, но бях по-малък и не можеха да ме вземат. Върнах се за една година в Гвинея, но после все пак заминах за Лисабон.

– Защо се преместихте в Португалия?
– Бях на 10 години, когато отидохме там с майка ми. Това бе логично решение, тъй като Португалия ми даваше по-големи възможности за училище и да играя футбол. Започнах в школата на Спортинг, но не се получиха нещата и ме взеха в Бенфика.

– Като юноша вие имате големи успехи – европейска титла, вечен голмайстор на формация на Португалия, но мъжкият футбол е друго. Защо не успяхте да се наложите в представителния тим на Бенфика?
– Тренирах с мъжете, дори имах предложение от Барселона, но от Бенфика отказаха и ми казаха, че ще ме налагат. Тръгнах да чакам своя момент, но влизах само по 5 минути в игра и не получих шансът, който исках. Да играя само за втория отбор на Бенфика, не ме устройваше.

– Преди да дойдете в Черно море, от Бенфика не бяха ли склонни да Ви дадат още един шанс?
– Миналата година играх под наем в Полша, сега също искаха да се върна там, но за мен това не бе проектът, който аз искам. Нито пък „Б“ отборът на Бенфика.  Не исках да оставам в Лисабон и когато се отвори възможност да дойда във Варна, реших да се възползвам от новото предизвикателство.

– Как се стигна до трансфера Ви в Черно море?
– Стана много бързо, само за 2-3 дни. Треньорът на Черно море разговаря с моя мениджър, после разговаря и с мен. Харесаха ми неговите мисли, идеи и виждания за футбола, както и проекта „Черно море“, и казах “да“.

– Какво знаехте за България?
– Не знаех много неща за България, но за мен е важно да играя редовно, защото съм на 21 години. За един млад футболист е важно да играе колкото се може повече.

– Първите Ви впечатления от Черно море?
– Отборът се опитва да играе футбол и това ми харесва. В Полша играеха директен футбол и прецених, че не мога да се развия като футболист, докато Черно море играе пободно на Бенфика. Подават си топката, атакуват и разчитат на повече пасове. Смятам, че това е добра възможност за мен.

– С кой от съотборниците си се разбирате най-добре?
– Не мога да кажа конкретно. С всичките се разбирам и всички гледат да ме приспособят към колектива по най-добрия начин. Всички ми помагат, а и на терена футболният език е еднакъв. Колективът е сплотен и мисля, че бързо се адаптирах.

– Какво изисква от Вас Илиан Илиев?
– Да не мисля постоянно за головете, а да мисля за моята игра. Той ми казва, че по този начин головете ще дойдат от само себе си, без да ги търся.

– Какво искате да постигнете на “Тича“ и колко гола ще вкарате?
– Моята цел е да помагам на отбора, за голове отделно нямам цели като конкретно число. Искам да помагам на отбора да постигне това, към което се стреми. Искам да бъда отборен играч.

– Играе ли Ви се с Черно море в Европа?
– Нормално е това да бъде една цел, не само отборна, но и индивидуална. Това е цел за всеки футболист, да играе на по-високо ниво и да постига такива успехи. Аз със сигурност искам да играя с Черно море в Лига Европа.

– Знаете ли, че публиката на Черно море Ви прие радушно и има големи очаквания от Вас?
– Знам, че Черно море има прекрасна, вярна и емоционална публика. Много фенове ми писаха на английски след първия ми мач, писаха ми и след първия ми гол. Но ще бъде по-приятно, когато ме подкрепят от трибуните. Нямам търпение да го изпитам.

– Каква е разликата между това, което правихте на терена в Бенфика и сега в Черно море?
– В Бенфика бях свикнал много да играя с топката, всеки мач да имам топката и не съм бягал много. Но в България може би се бяга повече и в дефанзивен план трябва да се подобря.

– Как виждате българското първенство?
– Като цяло ми харесва. Има отбори, които се опитват да играят футбол, както Черно море, така и Берое. Това са ми впечатленията от отборите, срещу които съм играл.

– Виждал ли сте се на живо с Кристиано Роналдо?
– Да, един път. Когато станахме европейски шампиони до 17 години, бяхме на един мач на мъжкия национален тим на Португалия. На полувремето ни представиха един по един и всеки от футболистите на Португалия ни поздрави. Включително и Роналдо. Каза ми мили думи, това е един мил спомен с него.

– Харесват ли Варна и варненките?
– Варна ми харесва, но още ми е студено, тъй като съм свикнал на по-топло. Но до няколко месеца ще се стопли времето и ще ми хареса още повече. Жените ви са хубави, но аз не се заглеждам по тях, тъй като си имам приятелка, която скоро ще пристигне при мен.

– Планирате ли един ден да се върнете в Португалия и да се докажете?
– Сега съм се концентрирал тук, за да постигна това, което искам. За в бъдеще ще видим.

– Как се пазите от COVID-19?
– Не ми е много трудно да се пазя, тъй като аз си стоя вкъщи. Не съм от хората, които обичат да обикалят и не ходя на места, където се събират много хора.

– Учите ли вече български?
– Засега не ми остава много време, но някои думи ги знам – здравей, как си, добър ден, довиждане и т.н. Основно комуникирам със съотборниците си на португалски и английски език.