14 години по-късно Жозе отново е тук
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Тази вечер мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо, извеждайки своя тим срещу носителя на Купата на България Локомотив (Пловдив), ще запише мач номер 184 в европейските клубни турнири.

В тях е записал 98 победи и със сигурност планира да се доближи само на една крачка от заветната стотица. Не така, разбира се, мислят в лагера на Черно-белите – на “Лаута” се готвят да поднесат една от големите сензации в историята на Лига Европа, имайки предвид, че всичко се решава именно в двубоя тази вечер.

Реванш няма. Каквото ще става, ще става тази вечер в Града под тепетата. Или както самият Моуриньо заяви, всичко ще бъде черно или бяло…

“Никога не съм отпадал в този турнир,” заяви португалецът на пресконференцията си вчера.

Не излъга, но не е лошо да си припомним също, че той е участвал във втората по сила евро-надпревара два пъти – през сезон 2002-2003 г. с Порто и през 2016-2017 г. с Манчестър Юнайтед). Спечели я и в двата случая.

Всъщност добре е да се направи и едно уточнение. Моуриньо дебютира в турнира за УЕФА Къп през септември 2000 година. Като временен наставник на португалския гранд Бенфика.

Съперник е неособено претенциозният шведски Халмщад. В първия двубой Бенфика губи с 2:1, а Моуриньо е назначен за треньор преди реванша. Не успява да класира отбора и… отпада, но разбира се, своенравният Жозе не зачита това като елиминиране.

Аргументът му? Не е водил Бенфика в двете срещи…

Жозе пристига у нас, за да се изправи срещу български клуб за втори път. През 2006 година той води друг лондонски клуб – Челси, а съперник в груповата фаза на Шампионската лига бе дебютиращият на това ниво Левски.

На 27 септември 2006 година Моуриньо седна в залата за пресконференции на стадион “Васил Левски” и обясни какъв голям отбор е Левски, как ще има сериозни проблеми за неговия Челси, колко силен е българският футбол и други подобни неща, които чухме и вчера.

На терена все пак изненади нямаше.

Челси, със звезди от калибъра на Джон Тери и Франк Лампард в състарва си, надигра Левски с лекота – 3:1 с хеттрик на Дидие Дрогба. Сините пък записаха първи гол на български отбор в групите на Шампионската лига – реализира го Мариан Огнянов в последните секунди.

48-часовият софийски престой на Жозе включваше и едно характерно прекосяване на столичните улици в пиков час. Шофьор на автомобила, превозващ португалеца, беше не друг, а Христо Стоичков – негов добър приятел от времето в Барселона… Целта на скоростното прекосяване на столицата в най-неудачното време пък бе среща с тогавашния кмет на града – Бойко Борисов.

Години по-късно Моуриньо се сети с широка усмивка за ралито по софийските улици и умелия пилот зад волана.

“Имах чувството, че светофарите са нагласени и светват в зелено, като се приближим…”, каза той в интервю за предаването “Код спорт”.

Днес ситуацията е коренно различна, а заради страховете от COVID-19 изявите на португалеца са строго ограничени.

Надеждите на Локомотив обаче са по-живи от всякога!