google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Преди 17 години Гърция поднесе една от най-големите изненади във футбола, след като спечели Евро 2004

Националният отбор на Гърция поднесе една от най-големите изненади във футбола преди 17 години. Гърците бяха аутсайдери на Евро 2004, но успяха да спечелят турнира и да стъпят на европейския връх. Гръцката приказка може да се сравни само с чудото, което английският Лестър направи през 2016 година, спечелвайки Висшата лига. В навечерието на Евро 2020, нека ви припомним как Гърция шокира Европа и спечели финалите в Португалия през 2004 г., когато бе и последното участие на България на голям международен турнир.

Началото на приказката на Гърция е поставено на 31 август 2001 г. На тази дата гръцката футболна федерация решава да назначи Ото Рехагел за национален селекционер. Именно немският специалист е в основата на големия триумф, като след спечелването на Евро 2004 бива наричан крал Ото в Гърция.

В квалификациите за Евро 2004, Гърция започва с две загуби – от Испания и Украйна. След тези резултати вече се говори за уволнението на Рехагел, а гърците са отписвани в битката за класиране на европейските финали. Гърция обаче отговаря с шест поредни победи в квалификациите, като запазва шест сухи мрежи. Ото Рехагел отговаря на критиците и извежда страната до първото място в квалификационната група, като по този начин тимът осигури участието си на Евро 2004.

Преди турнира една от звездите на тима Карагунис прави следния коментар: “Основната ни цел за турнира беше да се насладим на участието. Това беше първият финал за всички нас: и треньор, и играчи. Бяхме спечелили квалификационна група пред Испания, така че заслужихме мястото си и сега искахме да му се насладим. Беше фиеста! Въпреки това не бяхме напълно аутсайдери: влизайки в Евро 2004, бяхме в серия от 15 мача без загуба.

Идва и лятото на 2004 г., когато Гърция започва своя поход към титлата. Първият мач е голямо изпитание – двубой с домакина Португалия, който е тотален фаворит. Гърция обаче шокира специалистите и печели с 2:1 с голове на Карагунис и Басинас, докато точен за португалците е Роналдо.

Четири дни по-късно предстои вторият мач за Гърция на Евро 2004. Елините отново поднасят изненада, стигайки до реми 1:1 срещу един от големите фаворити на турнира. Почти целият мач се развива в половината на Гърция, като в средата на първата част Фернандо Мориентес дава аванс на “Ла Фурия Роха”. През второто полувреме с една от малкото си атаки гръцкият тим успява да изравни чрез Ангелос Харистеас.  Гърция успява да издържи на натиска на съперника до края на мача и в крайна сметка стига до точка, която им гарантира класиране на 1/4-финалите в турнира предсрочно.

За този двубой вратарят Антониос Никополидис споделя следното: “Година по-рано ги бихме в Сарагоса. Те знаеха за какво става дума. Те ни познаваха, знаеха, че ще бъде трудно. Ето защо това беше най-трудната среща на турнира за нас.”

В третия си мач от груповата фаза на Евро 2004, Гърция допуска единственото си поражение в турнира – 1:2 от Русия в протоколен за елините мач. След това поражение южните ни съседи остават на второ място в групата си зад Португалия, която бие Испания.

На 1/4-финалите на турнира Гърция се изправя срещу Франция – шампионът от Евро 2000. “Петлите” имат невероятен отбор и мачкат своя опонент през целия мач, но липса на късмет и намеси на Никополидис оставят гърците в срещата. Така се стига до 65-ата минута, когато Харистеас бележи с глава след центриране на капитана Загоракис. С този гол Гърция се класира на 1/2-финал на Евро 2004 и поднася огромна сензация!

Халфът Йоргос Карагунис споделя, че това е най-голямата победа в историята на гръцкия национален отбор. “Победихме действащите европейски шампиони и скорошни победители в Световното първенство. Това беше може би най-великият отбор на Франция. Мачът срещу Франция беше този, който ни накара да повярваме, че можем да продължим докрай и да спечелим титлата.”

Нападателят Харистеас споделя: “Ото Рехагел знаеше как да премахнем безпокойството ни преди важните мачове и как да превърнем тази тревожност в доверие един към друг. Това е неговият талант, мисля, и затова е толкова успешен треньор.”

На 1/2-финалите Гърция се изправя срещу фаворита за титлата Чехия. Чехите влизат в двубоя с четири победи от четири мача и играят страхотен футбол. Гърците обаче не позволяват на съперника да ги пробие и редовните 90 минути завършват наравно 0:0. На Евро 2004 има правилото “сребърен гол” и ако някой от отборите отбележи в едно от продълженията и води до неговия край, печели двубоя. Гърция се възползва по най-добрия начин от правилото и вкарва гол чрез Траянос Делас в добавеното време на първото продължение, с което се класира на финала.

На 4 юли в Лисабон предстои и големият мач за титлата – Гърция срещу домакина Португалия. Напрежението е изцяло у играчите на Португалия, тъй като те са домакини и фаворити за титлата. Този двубой е повторение и на първият мач на двата тима в груповата фаза, когато Гърция спечели с 2:1. И на финала радостта отново е за гърците! С единствения си точен удар в мача в 57-ата минута, Ангелос Харистеас праща южните ни съседи в луда радост. Гърците отново заключват вратата си и не допускат попадение до последния съдийски сигнал – магията на Рехагел.

Големият герой за Гърция – Харистеас, споделя след триумфа: “Има някои мечти, които пазите за себе си и никога не говорите за тях. Мечтата ми, когато започнах да играя футбол, беше да вкарам гол във финал на Европейско първенство, защото първият мач, който гледах по телевизията, беше финалът през 1988 г. и ме впечатли гола на Марко ван Бастен.”