55 години от Битката във Флоренция (видео)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашите се класират за Мондиал'1966 след успех с 2:1 над силния тим на Белгия

Днес се навършват 55 години от един от най-паметните дни в историята на българския футбол. На 29 декември 1965 година нашият национален отбор надиграва Белгия с 2:1 в решаващ дуел на стадион “Комунале” във Флоренция и се класира за втори път на финали на световно първенство.

В герой за България се превръща Георги Аспарухов, който само в рамките на стотина секунди в средата на първото полувреме реализира два гола.

В 20-ата минута Гунди оплита топката в мрежата на белгийската врата с изящен удар с глава след изкушаващо центриране отляво на Иван Колев с десния крак.

Малко повече от минута по-късно Аспарухов отново е в прегръдките на своите съотборници, след като дублира преднината на България с елегантен външен фалц, като този път за попадението асистира друг легендарен играч на ЦСКА – Димитър Якимов.

Не след дълго Гунди е съвсем близо до знаменит хеттрик, но след зрелищния му изстрел с глава топката среща напречната греда.

Белгийците отказват да се предадат и на свой ред създават куп опасни ситуации пред българската врата, но стажът Георги Найденов и защитниците пред него се огъват само веднъж – четвърт час преди края Борис Гаганелов си вкарва автогол след центриране от левия фланг.

В крайна сметка България се поздравява с успех с 2:1, а по този начин вратите към Мондиал’66 в Родината на футбола Англия се отварят широко за формацита на треньора Рудолф Витлачил.

Съставът на България: Георги Найденов, Александър Шаламанов, Иван Вуцов, Борис Гаганелов, Димитър Ларгов, Доромир Жечев, Петър Жеков, Стефан Абаджиев, Георги Аспарухов, Димитър Якимов, Иван Колев

Още на другия ден на връщане в самолета се получава поздравителна телеграма от Тодор Живков. На летището българските футболисти са посрещнати като герои, a след това получават всеки от участвалите в мача получава внушителниата за онова време премия от 900 лева.

Месеци наред кадрите от стадион „Комунале” се въртят по телевизията и кинопрегледите. Коментарът на незабравимия Митко Чуков пък влиза завинаги в златния фонд на българското национално радио.