6 клуба спират подновяването на Висшата лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Отборите във Английската Висша лига са се разделили по въпроса за „рестартирането“ на шампионата.

В повечето случаи, отборите се разделят на богаташите от „Топ 6“ и останалите, но сега отцепниците са тимовете, които се намират в дъното на класирането и се борят да запазят мястото си в елита. Това са Брайтън, Уест Хам, Уотфорд, Борнемут, Астън Вила и Норич. Те изтъкват, като основен аргумент за анулирането на сезона, че изиграването на срещите на неутрален терен ще наруши основните принципи на състезанието и ще ги постави в неравностойна позиция.

Тази позиция първи изразиха от Брайтън. Тимът е на едва две точки от зоната на изпадащите и трябва да изиграе 5 домакински мача, от оставащите 9 кръга. Домакинствата са срещу отборите на Ливърпул, Арсенал, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед. Изиграването на тези мачове без подкрепата на собствените фенове може да се окаже решават фактор в запазването на мястото на Брайтън в елита на Англия.

От Уест Хям посочват, че довършването на всички мачове може да има негативни последици за здравето на футболистите.

Естествено, основния интерес не въпросните отбори е, че ако сезонът се прекрати, никой от тях няма да загуби мястото си в най-богатото първенство в света. За да блокират тези намерения, отборите от челото на подреждането ще изискват от Футболната асоциация да обяви класирането за крайно и да определи три отбора, които да изпаднат. Така, единствения начин за спасение на малките отбори ще бъде доиграването на шампионата.

Ръководството на Висшата лига прави всичко по силите си за да тушира напрежението между различните отбори. Дори и 6-те отбора да продължат да настояват за анулирането на сезона, те ще трябва да привлекат още гласове към клаузата си.

Този петък ще се проведе гласуване между всички отбори от Премиер лийг, на което ще бъде определено дали и как може да бъде подновен сезона. Предварителните очаквания са всички останали срещи да бъдат изиграни. Тогава ще се знае и какви мерки ще предприеме месното правителство. На 7-ми май изтичат настоящото извънредно положение във Великобритания.

Срещата между клубовете ще се проведе на 8-ми май от 10:30 и всеки отбор ще има предостатъчно време за да изглади позицията си.