България отбелязва 135 години от Съединението
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Днес отбелязваме 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България.

На много места в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.

На днешната дата – 6 септември, през 1885 година, българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение.

Датата се превръща се в символ на единството на българите, тъй като осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава.

Константин Иречек пък ще напише: “Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано.”

В Столицата на Съединението – Пловдив, честванията традиционно започват с молебен, служен от Пловдивския митрополит Николай.

Празничната програма включва също възстановка на историческото събитие на площад “Централен”, която ще изпълнят членовете на комитет “Родолюбие”.

Пресъздадени са летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от онова време. В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война. Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.

Вечерта на площад “Съединение” предстои тържествена церемония, на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.

Честит празник, уважаеми сънародници!