Добави коментар
Двете централи настояват за отговор от страна на БФС и за отменения конгрес

Световната футболна централа ФИФА, както и управляващата европейския футбол – УЕФА, са изпратили писмо до Българския футболен съюз, настоявайки за подробно обяснения за формалното завръщане на Борислав Михайлов на президентския пост.

Ами сега? ФИФА и УЕФА искат обяснения за връщането на Боби 1

Двете управителни тела изискват отговор и за отмяната на планирания за 25 юни конгрес на родната футболна централа.

Официалното писмо е с дата 4 май и е адресирано до изпълнителния директор на футболната ни централа Борислав Попов.

Под него са подписите на заместник-генералния секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и заместник-генералния секретар на УЕФА Кевин Ламур.

Ето и какво гласи писмото:

Ситуацията в БФС

Уважаеми г-н Попов,

Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че „На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си“, че „Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган“ и че „Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на Конгрес на федерацията“. Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден Конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че „В случай на оставка […] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов Конгрес.“

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/ или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС.

Добави коментар
Гласувай: