Байерн Мюнхен обърна Леверкузен и продължава с победната серия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Отборите на Байер (Леверкузен) и Байерн (Мюнхен) завършиха при резултат 2:4 в най-интересния мач от 30-тия кръг на немската Бундеслига. Още в 9-тата минута Аларио откри резултата, но още преди края на първото полувреме Байерн стигна до пълен обрат. Коман изравни в 27-тата, а Горетцка отбеляза за 2:1 в 42-рата. Трети гол във вратата на домакините наниза Серж Гнабри в 45-тата минута. Левандовски отбеляза дежурното си попадение в 65-тата, това бе гол номер 44 за поляка през сезона. Крайният резултат оформи Флориан Виртц в 89-тата минута.

Това са двата отбора, записали най-добри показатели след рестартирането на футболния сезон. Домакините от Леверкузен спечелиха три от 4-те си мача, след подновяването на първенството и в момента заемат пето място в подреждането, с равен брой точки с четвъртия Борусия (Мьонхенгладбах). Баварския колос пък взе всичките си мачове, от подновяването на кампанията, включително и победа с 1:0 над Борусия (Дортмунд) в най-голямото дерби на Германия. По този начин момчетата на Ханзи Флик се откъснаха на първото място в класирането, а и натрупаха солидна серия от вече девет поредни победи.

Баварците заложиха на същата единадесеторка, която победи Борусия (Дортмунд) в предния кръг. Тиаго Алкантара се възстанови от травмата си , но е оставен на скамейката. Мястото си в средата на терена запазва Горетцка.

Байер не можеше да разчита на голямата си звезда Кай Хаверц, който получи мускулна травма. На негово място в състава на Петер Бос се появи Лукас Аларио. „Аспирините“ заложиха на много офанзивна тактика, като освен Аларио, в атака активно бяха ангажирани и Амири, Бейли, Белараби и Диаби.

Още в 9-тата минута домакините стигнаха до изненадващо попадение. Бейли изпълни тъч към Баумгартлингер, който успя да изведе Аларио зад гърба на баварската отбрана. Заместникът на Хаверц проби отляво и с прецизен удар намери близкия ъгъл на вратата, пазена от Мануел Нойер. В първия момент, голът бе отменен заради засада, но намесата на системата ВАР поправи решението на странични съдия и зачете гола за 1:0.

Голът даде импулс на домакините, който доминираха през следващите няколко минути, но баварците бързо се окопитиха и натиснаха в търсене на пълен обрат. Две опасни атаки на гостите бяха спрени заради засади, но в 28-тата минута Диаби направи грешка в средата на игрището, а от това се възползва Горетцка. Полузащитникът на немския шампион пусна подаване по конец, което намери Коман. Вратарят Храдецки се забави с излизането си, а френското крило го размина с красив удар в далечния удар.

В 42-рата минута Байерн направи много красива многоходова атака, тръгнала дълбоко от тяхното наказателно поле. Топката достигна до Левандовски, който я разтегли от единия фланг към другия. Там Коман намери Мюлер, който пък чукна леко топката за Горетцка. Халфът стреля от границата на наказателното поле и отбеляза за да подпечата пълния обрат.

В последната минута на полувремето баварците стигнаха до още едно попадение. Гнабри, който малко преди това направи пропуск сам срещу вратаря, се разписа, след като изненада много слабо подредената защита на Леверкузен. Бившия играч на Арсенал отново излезе очи в очи с Храдецки, след пас на Кимих,  но този път не сгреши и покачи резултата на 3:1.

Все пак Байерн също имаше неприятности през това първо полувреме. Томас Мюлер и Робърт Левандовски получиха своите пети жълти картони и няма да са на линия за дербито с Борусия (Мьонхенгладбах) от следващия кръг на Бундеслигата.

Петър Бос пък направи тройна смяна на почивката в търсене на по-добро представяне през втората част.

Това обаче не се отрази много на играта и Байерн продължи да налага своята доминация, при това с лекота. Гнабри пропусна отново да се разпише, но в 65-тата минута логичното се случи и Левандовски отбеляза дежурния си гол. Полския таран засече с глава центриране на Мюлер. Това бе 30-ти гол за Лева в първенството, а германския му съотборник записа 20-тата си асистенция. От началото на тази кампания полякът има вече 44 гола, което е негов личен рекорд.

В последните минути „аспирините“ успяха да върнат един гол, чрез 17-ет годишния Флориан Виртц. Това бе първи гол за юношата при мъжете, който дойте след много хубав прехвърлящ удар срещу един от най-добрите вратари в света – Нойер.

За двата тима предстоят полуфинални мачове от Турнира за Купата на Германия. Баварците ще играят срещу Айнтрахт (Франкфурт), а съперник на Байер е Саарбрюкен.

Стартови състави:

Байер (Леверкузен): Храдецки, С. Бендер, Драгович, Тапсоба, Амири, Баумгартлингер, Диаби, Арангис, Белараби, Бейли и Аларио.

Байерн (Мюнхен): Нойер, Павар, Боатенг, Алаба, Дейвис, Кимих, Горетцка, Коман, Мюлер, Гнабри, Левандовски;