България се готви да приеме прекрасно европейско “с дух на море”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Президентът на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че България има амбицията да организира европейското първенство идната година по възможно най-добрия начин.

Морската ни столица Варна ще бъде домакин на престижната надпревара между 9 и 13 юни, а Раева прогнозира, че състезанието ще се превърне в истински празник на спорта на грациите.

“Очаквайте едно прекрасно Европейско първенство с дух на море и вълни,” обяви многократната медалистка от европейски и световни първенства по време на държавното отборно първенство по художествена гимнастика.

Раева допълни, че вече е изплатена по-голямата част от сумата от таксата за домакинство с помощта на Министерството на младежта и спорта.

Първенството във Варна ще бъде дебют за България като домакин на европейски шампионат.

До този момент страната ни е приемала три пъти световното първенство – два пъти във Варна (през 1969 и 1987 година) и веднъж в София преди две години.

Именно във Варна преди 51 години Мария Гигова печели първата световна титла за България, а Нешка Робева се окичва със сребърен медал. Второто домакиниство на най-големия ни черноморски град също носи българско злато в многобоя – печели го Бианка Панова. Ансамблите ни също извоюват първото място и в двете състезания.

София ще бъде домакин на глобалната надпревара и през 2022 година