Български национал играе с диабет без да се оплаква
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Йоан Стоянов се сблъсква с проблема, когато е на 16

Подвизаващият се в израелското първенство Йоан Стоянов даде любопитно интервю за One, в което разкрива повече подробности за нежелания сблъсък с диабета, като в същото време допълва, че болестта не му създава пречки да играе на най-високо ниво.

21-годишният Стоянов демонстрира завиден в прогрес в последните години, след който дойде и дебюта му в мъжкия национален тим на България.

“Ако Начо Фернандес няма проблем да играе с диабет, защо и аз да не стигна толкова далеч?”, споделя Стоянов.

“Kогато ми съобщиха, че съм болен, ми причерня за няколко часа, но това се превърна в мотивация за мен.”

Стоянов се сблъсква с този проблем, когато е на 16 години.

“Имах мач и се почувствах изтощен докрай,” казва той. “В 60-ата минута поисках смяна. Баба и дядо ме взеха и отидохме да хапнем нещо. Дядо е с диабет тип 2 и носеше глюкомер.

“Измери ми захарта и резултатът показа 500, за сравнение в момента сте на максимум 100. Бяхме шокирани и направихме още един тест. Резултатът беше същият. Само да обясня – при 600 следва припадък.

“Можеше и да се случи, ако не ме бяха закарали в болница. Не знаех какво се случва. Бях уплашен, мислех, че трябва да спра с футбола. След няколко часа дойде лекар и ме успокои. Тя ми каза, че съм диабетик, но мога да продължа да спортувам.

“Трябва просто да пазя баланс. Веднага, след като ям, си инжектирам инсулин. След шест месеца свикнах и се научих как да живея с болестта. Знам какво трябва да ям и колко да си инжектирам.

“Много обичам сладкиши. Футболът ми помага да не се откажа от тях. По време на тренировките настъпва срив. Трябва да спра, да взема нещо сладко и да продължа.

“Имам сензор със стикер и игла, с който си следя нивото на захарта. Вече не ми пречи. Все едно ми е GPS (смее се – б.р.). При всяко хранене трябва да се инжектирам и в стомаха, и в седалището, а имам и още една инжекция, която трябва да правя на всеки 24 часа.

Стоянов признава също така, че преди да подпише контракт с Апоел (Беер Шева) е трябвало да разнася пица или да работи като продавач в заведението на свой приятел, за да си осигури допълнителни средства.