Бивш вратар на Тотнъм разказа за Локо, Бургас и факлите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Бившият вратар на Тотнъм Иън Уокър бе потърсен от официалния сайт на Шпорите, за да сподели спомените си за България и по-конкретно за дуела с Локомотив (Пловдив) през 2005 година.

Преди 15 години стражът гостува у нас като играч на Болтън – отборът, който се изправи срещу Черно-белите в мач, състоял се в Бургас.

“Реваншът срещу Локомотив трябваше да се играе на 200 мили от Пловдив, на стадион “Нафтекс” в Бургас – пристанищен град на Черно море,” спомня си Уокър.

Бивш вратар на Тотнъм разказа за Локо, Бургас и факлите 1

“Причината бе, че по това време стадионът на домакините не отговаряше на изискванията на УЕФА.

“Има няколко неща, които ми идват на ум, когато си спомня за този мач. Първото бе, че стадионът бе пълен и имаше 14-15 хиляди зрители. Техните фенове бяха страхотни и подкрепяха много здраво отбора си.

“Мисля, че началото на второто полувреме беше отложено, защото близо стотина запалянковци запалиха факли и целият терен потъна в дим. Ясно е, че сега Тотнъм ще играе пред празни трибуни, но тогава атмосферата на стадиона бе доста напрегната.

Сайтът на Тотнъм допълва, че Болтън се е нуждаел от два късни гола, за да преодолее Локомотив и да се класира за следващия етап.

25-ярдов снаряд на Георги Илиев даде преднина на българите, като 10 минути преди края на мача общият резултат бе 2:2 и те щяха да се класират с гол на чужд терен. След това обаче идва късен автогол на Александър Тунчев и попадение на Кевин Нолан, които класират Болтън.

“Разбира се, говорим за различни нива и тогавашният Болтън отстъпваше по класа на сегашния тим на Тотнъм,” продължава 49-годишният Уокър. “Нашите момчета имат достатъчно качества, за да преодолеят Локомотив, но това няма да е никак лесно.”

Уокър е юноша на лондончни и записва 259 официални мача с екипа на Шпорите. Той играе на “Уайт Харт Лейн” до 2001 година, а в Болтън преминава през 2005-а и изиграва едва 8 срещи (една от които именно срещу Локо).