Добави коментар
Бившият селекционер на националния тим се изказа ласкаво за Ясен Петров

Христо Бонев – специалистът, водил българския национален тим при последното му участие на финали на световно първенство – през 1998 година във Франция, се изказа крайно негативно за наличието на голям брой чуждестранни играчи от съмнително качество в родните отбори.

От друга страна легендата на Локомотив (Пловдив) приветства решението на БФС да назначи Ясен Петров за наставник, изказвайки се доста ласкаво за неговите умения.

“Най-важното е да уважим решението на хората в Изпълкома на БФС, които определят кой да води националния отбор,” заяви Бонев. “Това е институцията, която урежда това нещо и всички, които сме свързани с футбола, трябва да имаме респект. Националният отбор е лицето на целия ни футбол.

“Имам високо мнение за качествата на Ясен Петров като  специалист, няма какво да го съветвам. Разви се добре, успехите му в Китай го показват. Това е показателно за качествата му, а опитът също ще е безценен в тази ситуация. И малкото добро, което Ясен може да направи, ще е повече от досегашното.

“Аз съм реалист и виждам, че това ще стане много трудно. Иска ми се, но преди да видим млади наши момчета в националния отбор, трябва да ги видим по клубовете. Имало е, има и винаги ще има таланти в България.

“Въпросът е как работим с тях. Какво се случва с тях като навършват 19 години и защо и най-добрите в своите възрасти след година-две са принудени да започнат работа в някоя фирма за дограма например, за да изкарват повече. Предпочитат го вместо да ходят да играят по долните групи, защото във водещите клубове не ги искат, защото нямат опит

“Чуждестранните треньори викат по някой юноша в групата за мачовете само за камуфлаж. Дори водещите отбори в двубои, в които са явни фаворити, не гласуват доверие на малките.

“По пейките като резерви стоят чужденци, за които, като излязат на терена, се чудиш дали някога въобще са играли футбол. Заради такива куци пилета се затваря пътят пред нашите момчета.

“На тях и по 1500 лева заплата да им дадеш и да им покажеш, че вярваш в тяхното развитие направо ще започнат да летят и да се раздават. Така ще дойде и материалът, от който селекционерите да избират и да търсят по-добри резултати с националния отбор…

Добави коментар
Гласувай: