Борусия Дортмунд размаза Шалке в дербито на Бундеслигата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Отборът на Борусия Дортмунд разгроми Шалке 04 с 4:0 в на пръв поглед най-интригуващия мач от 26-тия кръг на немската Бундеслига. Детето чудо Ерлинг Холанд откри резултата в 29-тата минута, вкарвайки своя 10-ти гол за „жълто-черните“ за първенство. Припомняме, че норвежецът пристигна през зимната пауза. В края на първото полувреме Рафаел Гереро покачи на 2:0. Торга Азар се разписа за класическото 3:0 в 48-тата минута. В 63-тата минута Гереро отбеляза втория си гол в мача, след асистенция на Холанд.

С тези три точки, Борусия се доближава само на една от първия Байерн Мюнхен, за когото предстой мач срещу Унион Берлин. Шалке на 6-тото място, което дава право на участие в квалификациите за турнира Лига Европа, но с равни точки с Волфсбург и Фрайбург.

Домакините имаха много контузени играчи, а още на загрявката, травма получи и младия Джовани Рейна, който трябваше да започне в стартовата единайсеторка. Неговото място бе заето от Торга Азар. Атаката на Дортмунд води норвежката звезда Ерлинг Холънд. Другата голяма звезда на Борусия – Джейдън Санчо е на резервната скамейка, тъй като през последните дни лекуваше травма.

Наставникът на Шалке Дейвид Вагнер започна с трима централни защитници. В предни позиции, „кралско-сините“ разчитаха на Бенито Раман, активно подпомаган от Калиджури и Арит.

Гостите започнаха малко по-активно двубоя, но първата опасна атака бе за Борусия. Още в 4-тата минута Холанд се бе озовал зад защитата на гелзенкирхенци, но ударът му излезе извън очертанията на вратата. Постепенно домакините наложиха сериозно игрово предимство и в 13-тата минута Хакими проби по дясното крило и центрира по земя, там обаче бе Салиф Сане, който изчисти топката.  В 23-тата минута Бранд опита да вкара от фал, но коженото кълбо рикошира в играч на гостите. При последвалия ъглов удар Холанд нацели гредата.

Първата по-сериозна опасност за Шалке дойде в 26-тата минута. Калиджури стреля опасно, но Бюрки спаси.

В 29-тата минута домакините откриха резултата с брилянтна атака. Юлиан Бранд изведе с пета Азар. Белгиецът напредна и центрира към нахлуващия Холанд. Последния от движение засече топката в десния ъгъл на Шуберт.

В 40-тата минута Дахут опира красиво изпълнение от воле, но топката рикошира в тялото на Салиф Сане.

Второто попадение дойде в 45-тата минута. Вратарят на Шалке сбърка един пас, от което последва светкавична атака и Бранд изведе Гереро, който реализира.

По време на паузата Вагнер направи двойна смяна, като на терена се появиха Гуидо Бургщалер и Габи Матондо. Шалке смени и игровата си схема.

Това обаче не даде резултат и само три минути след началото на втората част Азар завърши страхотна контраатака, а извеждащото подаване отново бе за Юлиан Бранд.

На този етап, изглеждаше че играчите на Шалке  позагубиха мотивацията си. Те все пак стигнаха до един удар на Бургщален, но той бе спасен с лекота от вратаря на Борусия.

Последното попадения дойде в 63-тата минута, когато Гереро бе брилянтно изведен зад гърба на защитата и с левия крак успя да простреля Шуберт.

До края на мача не се случи нищо по-интересно, а домакините даже и не се възползваха от възможността да направят всичките си пет промени.

Стартови състави:

Борусия Дортмунд: Бюрки, Пишчек, Хумелс, Аканджи, Хакими, Дилейни, Дахуд, Фереро, Брант, Азар, Халанд

Шалке 04: Шуберт, Кени, Тодибо, Настасич, Сане, Калиджури, Маккени, Сердар, Ошипка, Арит, Раман