Бранител на Челси е Кралят в битките на втория етаж
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Зума е спечелил 26 от 27 въздушни дуела през този сезон

Кой е най-ефективният футболист при играта с глава? Може би си мислите, че това е нидерландската канара на Ливърпул Върджил ван Дайк или бранителят на Манчестър Юнайтед Хари Магуайър? Или пък всяващият респект защитник на Реал Мадрид Рафаел Варан?

Не. Ново проучване на Футболната обсерватория сред десетте най-силни първенства в Европа показва, че най-успешно в битките на втория етаж се справя бранителят на лондонския Челси Курт Зума.

26-годишният французин е спечелил впечатляващите 96,3 процента от въздушните си двубои. Зума е направил успешно отиграване на топката в 26 от общо 27 случая, в които е скачал да играе с глава.

Бранител на Челси е Кралят в битките на втория етаж 1

Съвсем близо зад него е Берат Джимсити от Аталанта, който е с 95,7 процента успеваемост (22 от 23). На трета позиция пък е Магуайър с 90 процента (27/30), а след него е Варан с 88 процента (22/25).

Бранител на Челси е Кралят в битките на втория етаж 2

Авторите на проучването допълват, че статистиката се отнася само за играчи, които са имали поне 20 въздушни двубои от началото на сезона.

Именно тук може да потърсим причината за отсъствието от дългия списък на Ван Дайк, който получи тежка травма в мърсисайдското дерби с Евертън, състояло се в началото на сезона във Висшата лига.