Чубриков с най-високата държавна награда в спорта
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Удостояват 14 заслужили спортисти, ръководители и деятели с "Венец на победителя”

Легендата в българския автомобилен спорт Илия Чубриков, който почина преди няколко дни, ще бъде удостоен с най-високото държавно отличие в областта на спорта – “Венец на победителя” за 2020 година, обяви спортният министър Красен Кралев.

Роденият в Габрово състезател, който спечели куп национални и международни състезания по време на бляскавата си кариера, си отиде от този свят на месец преди да навърши 86 години.

“Наградата ще връча на неговите роднини“, написа Кралев в профила си в една от социалните мрежи.

Официалното награждаване ще се състои в края на месец януари по време на шестото издание на “Нощта на шампионите”. 14 заслужили спортисти, ръководители и деятели ще бъдат удостоени с “Венец на победителя” тази година.

Традиционната церемония, на която се отличават най-успешните наши спортисти за изминалата година, легенди и дейци на българския спорт, се организира от Българския спортен тотализатор и Българската национална телевизия. Тотализаторът осигурява и парична награда за победителите в размер на 215 000 лв.

До началото на 90-те години той беше в челото на най-добрите 20 пилоти в света на Международната федерация по автомобилизъм с приоритет “А” в Световния рали шампионат.

Печелил е Рали Трансбалкания, Рали „Златни пясъци“ (сега Рали България), в Рали Хеброс, Рали Гюнайдън (Турция) и редица други надпревари.