Дамбраускас: “Искам играчите да излязат и да атакуват!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Литовецът очаква тежък реванш, но остава оптимист

Наставникът на българския първенец Лудогорец Валдас Дамбраускас очаква реванша във втория квалификационен кръг на Шампионската лига срещу словенския Мура да бъде със сходно развитие.

Все пак предводителят на Орлите е оптимист, че неговите момчета ще успеят да намерят пътя към победата.

“Не вярвам да бъде кой знае колко различен мача от този в Словения,” заяви литовският специалист. “Определено Мура изповядва точно определен стил и не очакваме да има много промени. Въпреки дефанзивния стил, който практикуват, могат да са много опасни.

“Ние искаме да атакуваме с максимална увереност, за да можем да минем през здравата им защита. Искаме да го направим с доминираща игра, която да радва феновете. Искам от футболистите да излязат и да атакуват.

„Определено изборът ми за стартов състав е много сложен, защото футболистите, които играха срещу Локомотив Пловдив, показаха качества. Наистина имахме страхотни моменти, имаше и недобри такива, но това е напълно обяснимо, защото този състав срещу Локо Пловдив игра заедно за пръв път.

“Ние разполагаме с дълбок, широк състав, в който имаме футболисти, на които можем да имаме доверие. Това може да ми създаде единствено главоболие. Всеки един треньор избира единайсет играчи, които стартират и във всеки един момент може да се направят промени.

“Аз се радвам, че мога да използвам абсолютно всички мои играчи. Целта на Лудогорец е изключително висока. Може да направим корекции, но всичко, което планираме, е да се справим по възможно най-бързия начин в утрешния мач, да не се стига до продължения и оттам нататък вече да мислим занапред.

„Както показахме и на подготовката и в първите официални мачове, когато Лудогорец има пространство, може да е изключително опасен. В същия момент, когато Лудогорец е пресиран, не се справя толкова добре. След доста усилена работа в първа и втора фаза в изграждането на атаките се вижда изключително голямо подобрение.

“Във всеки един турнир, както и на Европейското досега, не само Лудогорец, ами всеки голям отбор, който иска да е с доминиращ стил, има проблеми. Много големи отбори губят точки по този начин. Ние работим постоянно, за да можем да го подобрим това нещо.

“Смятам, че точно на мача с Локомотив Пловдив успяхме да направим тези тънки настройки, да създадем положенията и да сме по-добри пред гола, защото за мен Локомотив Пловдив е доста подобен отбор на Мура. Видяхме позитивната промяна на отбора.

“Може да се каже, че Локомотив имат много нови играчи. Те бяха изиграли само един официален мач, а Мура имат три, така че в това отношение може би не са толкова еднакви. Като стил на игра обаче си приличат. Ние наистина вярваме в прогреса, в това, което вършим на терена.

“Аз искам моите играчи да докажат, че видяното срещу Локомотив не се дължи на някаква случайност. Трябва с всеки изминал мач да подобряваме нашата игра във финалната третина. Когато това се с случи, Лудогорец може да се превърне в един изключително опасен отбор за всички.

„Не може само от индивидуалното представяне и пресиране да се получи това нещо. Може да говорим за това как отборът трябва да печели топката или може да говорим за моментите, в които топката се изнася от вратаря в първа фаза от изграждането на атаката. Най-важното е един отбор да се подготви за начина, по който да пресира.

“Това може да се получи просто с една организация на отбора. Това се вижда не само в по-малките отбори, но в по-големите. Лудогорец също е имал доста проблеми срещу отбори, които пресират високо, защото доста по-трудно става изнасянето на топката и са възможни повече грешки.

“Това, което може би не се виждаше чак толкова много през миналия сезон, но сега го подобряваме много е контрапресата – първите няколко секунди, когато трябва да покажем бърза реакция, да успеем да затворим празните пространства и да отнемем топката, така че да диктуваме темпото на игра.

“Ние работим наистина много и може би сега вече почваме малко по малко да берем плодовете на всичката свършена работа от миналия сезон досега. Стремим се да го показваме все повече и повече. Самата статистика го показва. Нашата цел е да го правим добре във всеки един мач, а не само в един или два мача.

“Без значение кой е противникът – дали топ европейски отбор или някой от долната част на класирането в българското първенство. Истинският Лудогорец ще се покаже тогава, когато успяваме във всички мачове да показваме една и съща игра и една и съща мотивация.“