Държавата дава “Герена” на Левски на концесия за 35 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Чрез договора ще бъде възложено довършване на Сектор „А“, както и изграждането на изцяло три нови сектора

Актуализираният от правителството план за концесиите в периода 2021-2027 показва, че държавата се готви да даде „Георги Аспарухов“ на Левски, като концесионният договор ще бъде за 35 години, става ясно след проверка на „Дневник“. Чрез него ще бъде възложено довършване на Сектор „А“, както и изграждането на изцяло три нови сектора.

Първоначалният план на правителството е от 20 януари, а новата точка съвпада с молбата на мажоритарния собственик на Левски Наско Сираков за помощ от държавата за довършването на Сектор „А“.

В документа се посочва, че в договора ще бъдат записани два срока за изпълнението на задачата. Трябва да бъдат приключени довършителните работи по съществуващата нова трибуна (Сектор „А“), най-късно до пет години след влизането му в сила, както и да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг. Не по-късно от десет години след подписването на договора ще трябва да са готови другите три трибуни и нов паркинг.

Левски стартира модернизацията на стадиона си през 2013 г., тогава собственик на „сините“ все още беше Тодор Батков. Поставена цел тогава беше след пълната реконструкция съоръжението да е готово през 2017-2018 г. и да е с 26 000 места. Последваха обаче много проблеми и забавяния, а Левски успя да приключи единствено Сектор „А“, при това не напълно.

На този етап „сините“ са в тежко финансово състояние и задължения за милиони, като голяма част от тях са свързани тъкмо с изграждането на Сектор „А“.