Давид срещу Голиат – как техниката побеждава физическите размери? (ВИДЕО)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Всички сме чували многозначителният израз, че “размерът има значение”. Особено на две места – битките и леглото. Факт е, че всеки един двубой без значение на бойния спорт се случва във физическия свят и габаритите, мускулният капацитет и анатомичните дадености са безспорен аргумент, който има своята тежест в битка. Трябва обаче да признаем, че има много други фактори, които биха могли да наклонят везните в неия полза – опитът, правилната стратегия, разумните тактически решения, които се взимат в настоящия момент, техническият арсенал, волята за победа и психологическата нагласа. Когато тези фактори изобилстват у даден боец и той избира правилния начин, по който да ги използва, то шансовете на по-слаб физически човек да победи своя огромен опонент. Подобни случаи сме наблюдавали в много бойни спортове – бокс, кик-бокс, карате, джудо, борба, ММА, бразилско джу-джицу, самбо, муай-тай и др. Нека да онагледим подобна тези с един много ясен пример.

Бразилското джу-джицу е бойно изкуство еволюирало в боен спорт през последните десетилетия. Тази бойна дисциплина спада към категориите на захватните стилове и се гради на бойни компоненти като хвърлящи техники, приоми за заключване, задушаване и контролиране на опонента. Тази форма на джу-джицу е пренесена от Япония в началото на 20-ти век, а бразилците внасят или видоизменят компоненти, така че днес да наблюдаваме един напълно автономен, обособен стил за борба. Силен акцент в този стил е онази част от противопоставянето, която се случва на земята. Арсеналът на БЖЖ е богат, разнообразен и способен да адаптира своите инструемнти към голям набор от опоненти – ниски, високи, дебели, мускулести, слаби, флексабилни и тн.

Лукас Лепри е един от представителите на този боен спот в ниските категории. Той е известен с брилянтна техника и задълбочено познание в изкуството на Бразилското джу-джицу. През 2019-та година Лепри взима участие в отвореното европейско първенство по БЖЖ, което се провежда ежегодно в Лисабон и събира едни от най-добрите състезатели на Стария континент и света изобщо. Бразилецът участва в отворената категория, в която няма значение колко тежиш и имаш възможността да участваш срещу многократно по-силни и по-едри опоненти. В един от двубоите си Лепри се изправя срещу именно такъв съперник, който успява да победи със задушаваща техника малко преди края на двубоя. БЖЖ-боецът демонстрира чудесен контрол върху своя опонент, който въпреки значителните си габарити не е способен да противодейства технически, изморява се и в крайна сметка попада в търпеливо подготвения капан на Лукас. Насладете се на един изключително показателен пример за това, че подходящата нагласа, умният подход, знанията, търпението и издръжливостта са способни да победят физиката, дори в нейното царство – физическият свят.