Денят настъпи! Германия и Шотландия откриват Евро 2024
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Европейското първенство стартира с любопитен сблъсък на "Алианц Арена" в Мюнхен

Европейските футболни финали стартират тази вечер, като от 22:00 ч. домакинът на турнира Германия се изправя срещу Шотландия. Бундестимът е в ролята на фаворит и ще иска да зарадва своята нация, докато шотландците няма какво да губят и ще се опитат да се противопоставят на по-класния си опонент.

Евро 2024 това лято бележи участието на първия турнир на Стария континент за Германия след ерата Йоахим Льов и едва втория им турнир, откакто треньрът, спечелил Световната титла, се оттегли в края на Евро 2020, което завърши с елиминация от осминафиналите от Англия. Осемнадесет месеца след катастрофалното им представяне на Световното 2022 под ръководството на Ханзи Флик, Германия е считана за фаворит в групата, включваща също Унгария и Швейцария.

След неубедителното начало под ръководството на Нагелсман, домакините на Евро 2024 влизат в петъчния мач с повече увереност след добрите резултати тази година. Рекордът на Германия от четири приятелски мача през 2024 г. е три победи и едно равенство – побеждавайки силните страни Франция и Нидерландия през март, преди да завърши наравно с Украйна и да победи Гърция по-рано този месец.

Докато домакините на турнира се стремят да възстановят предишната слава на европейските шампиони от 1972, 1980 и 1996 г., Шотландия има много по-скромни стремежи, tъй като британската нация ще играе едва 10-ия си мач на европейски финали. Гостите имат една победа груповата фаза на турнирите през 1992 г. и 1996 г., а дългоочакваното им завръщане на най-голямата континентална сцена през 2021 г. завърши с провал. Отборът спечели само точка от девет възможни в групата си и напусна безславно турнира преди 3 години. Сега обаче Шотландия изглежда в по-благоприятна група и се надява, че може да спечели мач на Евро 2024, но на отбора ще му е трудно да го стори в началото срещу домакина Германия.