До България: основната цел във футбола е реализирането на голове
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Опит за припомняне каква е основната цел на един футболен тим и треньора му

Изявите на българския национален тим от години носят немалки разочарования за и без това отчаяните от нароилите се безвкусни продукции привърженици.

Преди и след всеки мач напоследък чуваме сходни обяснения от играчи, треньори и ръководители, които обаче само влошават и без това сринатия имидж на отбора.

Снощи, все още наричаните “лъвове” осигуриха поредното 90-минутно мъчение за телевизионните зрители – загубихме за втори път в рамките на пет седмици от Финландия – съперник, който преди това бяхме побеждавали 7 пъти в 7 мача.

България остана на последно място в групата си, записвайки четвърта поредна загуба. Но и след нея се чуха характерните клиширани изказвания, гарнирани с футболни плиткоумия.

До България: основната цел във футбола е реализирането на голове 1

Страхил Попов е един от най-опитните в отбора. Той е част от него от 2014 година насам. Но погледът му върху представянето на отбора продължава да е смущаващ.

Бранителят на Хатайспор заяви, че финландците не ни превъзхождали, но “просто си вкарали положенията”.

Страхиле, играеш футбол от две десетилетия. Нима забрави, че това е игра, чиято основна цел е реализирането на голове?

Цялостното поведение на играчи, взаимодействията между тях, изграждането на атаките, създаването на голови ситуации се прави с цел топката да бъде пратена във вратата на съперника. И ако някой отбор е “вкарал положенията”, означава че е свършил по-добре работата си на игралното поле.

С други думи, Страхиле, превъзхождали са ни! Дали заради по-висока класа на завършващия удар или просто защото са работили по-добре, за да създадат тези положения, може да се дискутира. Но със сигурност са били по-ефективни.

А ефективен във футбола означава печеливш. Отбор, който работи добре на терена и вкарва голове. Защото, Страхиле, цялостното поведение на игрището, е подчинено на тази цел – да се вкара гол!

Вие, Страхиле, колко гола реализирахте при предишното си домакинство – срещу Уелс? Или в предишния мач срещу Финландия? Ще кажеш, пандемията се отрази на представянето ни. А колко пъти се разписахте преди нея в София – срещу Беларус или срещу Парагвай? За мачовете с Англия дори не си струва да отварям дума…

Вас, Страхиле, ви превъзхождат! Най-вече с футболен интелект.

Далеч съм от мисълта, че във Финландия играят ювелирни майстори, умеещи да вършат чудеса с топката. Но работят на терена така, сякаш са осъзнали малко по-добре от вас, че основната цел е да се вкара гол. Или поне гол повече от съперника.

До България: основната цел във футбола е реализирането на голове 2

 

Друго изказване след снощното поражение от “майсторите в мазането на ските” (б. а. – по Ицо Стоичков) предизвиква сериозно преосмисляне как функционира българският национален тим.

Предвождащият “лъвовете” Гошо Дерменджиев обяви, че отборът влязъл “плахо” в мача и затова бил наказан.

Бат’ Гошо, г-н Дерменджиев, умолявам Ви, не го казвайте повече! Абсолютно неприемливо е да обяснявате, че мъжки национален отбор може да влезе “плахо” в среща на собствен терен. Срещу “майсторите в мазането на ските”.

Бат’ Гошо, г-н Дерменджиев, умолявам Ви, от уважение към треньорската професия, пропомнете си! Добрият треньор ТРЯБВА: да има добро разбиране за играта – техническо и тактическо; да знае как да вземе най-доброто от играчите и да го използва – мотивация, маниер, психика; да обясни ясно чрез думи и визуално какво се изисква от тях; да установи високи стандарти и да изисква качествена работа от играчите; да може да планира тактиката си според силните и слабите страни на своя отбор и тези на съперника; да взема решения за приоритетите си и да мисли самостоятелно; винаги да бъде ентусиазиран и да се опитва да бъде победител.

Бат’ Гошо, г-н Дерменджиев, добрият треньор не допуска отборът му да влиза “плахо” в среща на собствен терен срещу “майсторите в мазането на ските”. Добрият треньор невинаги успява да победи, но НЕ СЕ оправдава по такъв начин!

И накрая. Бат’ Гошо, г-н Дерменджиев, г-н Лечков, претендираме, че знаем по-добре от вас къде, как и колко играят националите на Северна Македония (за справка вижте тук – https://7sport.net/news/v-otgovor-na-dermendzhiev-kade-igrayat-makedonczite/)

До България: основната цел във футбола е реализирането на голове 3

И не забравяйте, във футбола основната цел е вкарването на голове. За да стигнеш до голово положение обаче е нужно да работиш здраво, във всички линии и по време на цялата среща!

Бат’ Гошо, г-н Дерменджиев, не е достатъчно да сте удовлетворен от “някои моменти”. Иначе безобразните ви изказвания скоро няма да секнат…