Домакин на Копа Америка ще бъде само Аржентина
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Организаторите не удовлетвориха молбата на Колумбия за ново отлагане на турнира

CONMEBOL – футболна конфедерация Южна Америка, отхвърли молбата на Колумбия за отлагането на тазгодишното издание на Копа Америка, на което страната трябваше да бъде съдомакин заедно с Аржентина.

Срещите от турнира, които бяха насрочени за провеждане на територията на Колумбия между 13 юни и 10 юли, ще бъдат преместени в Аржентина, обявиха от централата, аргументирайки се с факта, че е „невъзможно“ надпреварата да бъде изместена за ноември, каквото беше искането на властите в Богота.

В изявлението се цитират „причини, свързани с международния календар и логистиката на турнира“. Колумбия се намира в центъра на улични протести и социално напрежение, което доведе до 42 смъртни случая, а заразените с коронавирус също се увеличиха в последните седмици.

Големи антиправителствени демонстрации, някои от тях придружени с насилие, се провеждат в Богота, Меделин и Кали – градове, в които по програма трябва да се състоят срещи от Копа Америка.

Миналата седмица мач в турнира за Копа Либертадорес в Баранкия бе прекъсван пет (!) пъти, след като облаци от сълзотворен газ, използван срещу демонстрантите извън стадиона, застраши здравето на играчите.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес вече обяви, че страната ще бъде готова да приеме изцяло мачовете, ако Колумбия се откаже от домакинство.

Чуват се обаче и критични гласове, тъй като държавата преминава през най-тежката фаза от пандемията от коронавирус.

Снощи именно Фернандес обяви, че Аржентина ще бъде в тотален локдаун за девет дни в опит да контролира разпространението на вируса.

Копа Америка – южноамериканският еквивалент на европейското първенство, трябваше да се проведе миналата година, но бе отложен с 12 месеца заради глобалната пандемия.

Две страни гости – Австралия и Катар, вече се оттеглиха от турнира през февруари поради сблъсък с дати за световни квалификации.