google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Доминик Тийм поднесе сериозна изненада на Australian Open, след като на 1/4-финалите на турнира елиминира световния №1 Рафаел Надал с 3:1 сета – 7-6 (3), 7- 6 (4), 4-6, 7-6 (6) след над 4 часа игра на  централния корт Rod Laver Arena.

Австриецът се представи много силно и имаше възможност да приключи двубоя при 5-4 гейма в 4-ия сет, но допусна пробив. Все пак Тийм се наложи над своя опонент в тайбрека и затвори мача с 3:1 сета.

Световният №5 се класира на първия си полуфинал на турнир от Големия Шлем, като изкюлчим Ролан Гарос, където е участвал 4 пъти на 1/2-финалите. В битка за място на третия си финал на турнир от Големия шлем австриецът ще спори с Александър Зверев, който тази сутрин отстрани Стан Вавринка.

Двубоят започна много равностойно и още от самото му начало си пролича, че ни очаква невероятна битка. Тийм се движеше доста по-добре от Надал по корта и със силните си удари зад основната линия притискаше съперника. Австриецът обаче допусна първи пробив в мача, след като Надал проби при 4-3 в своя полза и поведе с 5-3 гейма. Доминик Тийм обаче показа много добра игра в следващия гейм и върна пробив, след което продължи да бъде на висота и първият сет се реши в тайбрек. Надал поведе с 2-0 точки, но допусна неочакван обрат и загуби с 3-7 точки.

Във втория сет отново се стигна до тайбрек, като Надал пак пропиля пробив аванс. Испанецът проби при 2-2 гейма, но при 4-3 в своя полза и сервис допусна пробив, с което резултатът бе изравнен. Двамата спечелиха следващите си два сервис гейма и се стигна до тайбрек. Тийм направи страхотно начало в дългия 13-ти гейм и поведе с 4-0 токчи. След това обаче Надал намери път обратно в гейма и намали на 4-5 точки. Светоният номер 1 обаче не спечели нито една от следващите две точки и Тийм пак надделя в тайрека, за да поведе с 2-0 сета.

Надал нямаше обрат от 0-2 сета от 2007 година насам, когато надви Михаил Южни на Уимбълдън. Задачата на испанеца изглеждаше много тежка, но все пак той даде надежда на феновете си, след като спечели третия сет с 6-4 с пробив в десетия гейм.

Началото на сет номер 4 бе трудно за Доминик Тийм. Австриецът бе разколебан в първия си сервис гейм и допусна два брейк бола. ‘Доминаторът’ обаче намери своя първи сервис в най-важния момент и отрази точките за пробив, като спечели гейма и изравни за 1:1. В следващия гейм Тийм направи пробив, а при 4-2 в своя полза австриецът поведе с 30-0 в сервиса на съперника. Надал обаче намери изход от ситуацията и намали резутата на 3-4 гейма. При 5-4, Тийм сервираше за победата, но не успя да затвори мача. Надал имаше две точки за пробив и пропусна първата, но вторият брейк бол бе реализиран и резултатът изравнен – 5-5 гейма.

В решителния тайбрек битката бе много оспорвана, а Тийм имаше два мач бола при 6-4. Австриецът прати топка в мрежата при първата точка за победата, а след това допусна непредизвикана грешка и Надал изравни. В следващото разиграване Тийм направи разкошен минаващ удар и размина Надал на мрежата, за да се добере до трети мач бол. Въпреки че влезе в разиграването на втори сервис, Тийм притисна своя опонент, който допусна грешка и така австриецът бе краен победител в срещата, като постигна пети успех срещу Рафа Надал в 14-ия мач между двамата.