google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Австриецът Доминик Тийм записа победа №60 на турнирите от Големия шлем в днешния ден, след като надигра Александър Зверев с 3-1 сета – 3-6, 6-4, 7-6(3), 7-6(4), за да достигне до първия си финал на Откритото първенство на Австралия.

В неделя в мача за титлата, Тийм ще има за съперник Новак Джокович, който няма загубен финал в Мелбърн и има 7 титли от Australian Open. Ето и как се разви срещата между Тийм и Зверев:

Сет 1

Зрителите на Rod Laver Arena и милионите фенове на тениса пред телевизионния екран видяха колебливо начало за двамата тенисисти. Доминик Тийм започна със сервис гейм, който бе загубен и Зверев поведе в резултата. Германецът обаче не успя да затвърди пробива, след като Тийм поведе с 40:0 на негово подаване и реализира втория си брейк бол, за да изравни геймовете. В следващите геймове нямаше точки за пробив и това продължи до 3-3. В така важния седми гейм, Саша Зверев направи втори пробив, а след това спечели подаването си на нула, за да поведе с 5-3. Тийм бе разколебан в този момент и отново загуби подаването си, с което Зверев спечели сет номер 1 с 6-3 гейма.

Сет 2

Саша Зверев откри втория сет със сервис гейм и се представи убедително като го спечели на нула. Тийм също не позволи на съперника да го затрудни в следващия гейм и резултатът бе равен – 1-1 гейма. В третия гейм австриецът направи някои много добри отигравания и се възползва от грешки на съперника, за да пробие на 30 точки и да поведе с 2-1 гейма. При 3-2 в полза на Тийм обаче се стигна до нов пробив, като Зверев изравни за 3-3. След това обаче германецът се срина за втори път на собствен сервис и Тийм поведе с 4-3. Този пробив разлика бе достатъчен на двукратния финалист на Ролан Гарос и той спечели сета с 6-4, за да изравни сетовете 1-1.

Сет 3

В третия сет имаше много оспорвани геймове, а първият пробив бе в полза на Тийм за 2-1. При 3-2 в своя полза обаче Доминик загуби подаването си, след като Зверев успя да реализира третия си брек пойн в гейма. До края на сета нямаше нови пробиви, а в десетия гейм Зверев изпусна 2 сет бола. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който пропиляните сет боли се отразиха на психиката на германеца и Доминик Тийм спечели дългия гейм с 7-3 точки, за да поведе в сетовете с 2-1.

Сет 4

В заключителния четвърти сет в мача се случи нещо немислимо за днешния двубой – нямаше нито един пробив до тайбрека. Дори двамата тенисисти не позволиха на съперника да стигне до точка за пробив. В тайбрека на четвъртата част, Тийм започна добре и направи два минипробива, за да дръпне с 3-0 точки. Зверев намали резултат до 2-3, но след това допусна лесна грешка при смач на мрежата и резултатът стана 2-4. В следващите две разигравания Тийм бе на висота и стигна до три поредни точки за победата. Зверев отрази първия мачбол с добър начален удар, но след това Тийм показа много добра защита и взе предимство в разиграването, за да го спечели и да затвори сета с 7-4 точки в тайбрека, с което спечели и мача с 3-1 сета.

Победителят в срещата Доминик Тийм сподели, че е велико да бъде финалист в Мелбърн. Той заяви, че се е получил голям мач и е изключителлно доволен от чудесното начало на сезона.