Доминиращ, но неефикасен пред гола – защо Арда не победи Славия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
0:0 е добър турнирен резултат, но Арда трябваше да победи Славия у дома

Вчера се изигра първият полуфинал в турнира за Купата на България. Съперници бяха Арда и Славия, като тимът от Кърджали бе сериозен фаворит за победата според букмейкъра Биуин, но резултатът след 90-те минути на “Арена Арда” бе 0:0. Воденият от Николай Киров отбор бе доминиращият през целия мач срещу “белите” и отправи 16 удара към вратата, което показва неефикасност пред гола, след като на таблото нулата за тима на домакините не се промени. Трябва да отбележим, че и Славия имаше 2-3 шанса за гол на контра-атака, но без съмнение Арда е отборът, който съжалява за изпуснатия успех.

Всеки може да стигне до извода, че Арда не спечели заради големия брой пропуснати положения, както и добрите намеси на вратаря на гостите Светослав Вуцов. Всъщност за тима на Арда подобна неефективност пред гола е рядко срещана. Например в 1/4-финала за Купата тимът на Николай Киров отправи три удара към вратата на ЦСКА 1948, а един от тях бе решаващото попадение на Спас Делев в 55-ата минута. Ако се върнем към някои от двубоите в първенството, то срещу Черно море тимът на Арда имаше само 2 точни удара и общо 6 в мача, но тогава отново вкара попадение и спечели с 1:0. В мач, в който вкара цели три гола у дома – срещу Ботев Враца при успеха с 3:2 на 20 февруари, Арда отправи три точни удара – 100% ефективност пред вратата на съперника. Наистина рядко се вижда тимът на Николай Киров да пропуска толкова шансове за гол както срещу Славия и след реванша в София отборът на Арда може да съжалява за пропуските в първата среща.

Втората причина за неуспеха на Арда срещу Славия е късата резервна скамейка. Николай Киров просто нямаше кого да пусне в предни позиции, за да бъде така желаният жокер и да донесе успеха на “сините”. Точно затова специалистът направи и само една промяна в целияя двубой. Контузията на бразилския нападател Жуниньо тотално лимитира опциите пред Белгия. В такъв случай ако Спас Делев няма ден, то за Арда става много трудно да спечели.