Джокович доказа, че е “Кралят на Мелбърн” – рекордна осма титла за сърбина на Australian Open след маратонска битка с Тийм
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Новак Джокович спечели за осми път в кариерата си Australian Open, след като в осмия си финал в турнира спечели с 3:2 сета срещу Доминик Тийм. 

Финалът се превърна в истинско зрелище и може да бъде определен като мачът на турнира. Тийм имаше аванс от 2:1 сета, но Джокович направи шампионски обрат и доказа че е “Кралят на Мелбърн”.

След спечеления финал, Джокович от понеделник ще измести Рафаел Надал от първото място в ранглистата.

Сет 1

Още в началото на мача двамата тенисисти започнаха да правят страхотни разигравания. Джокович бе по-уверен в ударите си и направи първи пробив във втория гейм след маратонска битка, като Тийм изпусна пет точки за спечелването на подаването си. Сърбинът бе безгрешен на сервис и даде само 3 точки на съперника в първите си три подавания, като така бързо поведе с 4-1 гейма. Доминик Тийм се пребори за спечелването на шестия гейм и намали на 2-4, след което на свой ред направи пробив, за да се върне в мача. В края на сета обаче австриецът за втори път загуби подаването си и Джокович спечели първата част с 6-4.

Сет 2

Вторият сет бе много равностоен, подобно на предходния. Тийм обаче този път направи първи пробив в третия гейм, за да поведе с 2-1. Авансът от пробив на австриеца се запази до 4-3 гейма, когато Джокович проби с 4-4.  Световният №2 обаче допусна пробив още в следващия гейм и Тийм отново имаше аванс в сета, като на собствен сервис затвори частта с 6-4 и изравни сетовете.

Сет 3

В третия сет на финала в Мелбърн, Доминик Тийм имаше пълно предимство. Двукратният финалист на Ролан Гарос направи два пробива на старта и за няколко минути вече водеше с 4-0 гейма. Джокович просто доигра този сет, като спечели следващите си два сервис гейма, а в крайна сметка Тийм взе сета с 6-2, като в последния гейм в този сет имаше нужда от четири сет бола, за да поведе с 2-1 в мача за титлата.

Сет 4

Четвъртият сет започна с труден сервис гейм за Джокович, но все пак сърбинът откри резултата в своя полза. След това Тийм не даде шанс на съперника и спеечели гейма на 15 точки, за да изравни – 1-1. В третия гейм Тийм стигна до точка за пробив, след като Джокович направи непредизвикана грешка при 30:30. С много добър начален удар и страхотна игра на мрежата, сърбинът отрази брейк бола. След това Джокович направи още една прекрасна комбинация, която завърши с воле на мрежата и стигна до точка за спечелване на гейма. В следващото разиграване и късметът бе на страната на Ноле, като топката се плъзна по филето на мрежата и падна в полето на Тийм, с което световният номер 2 поведе с 2-1 гейма.

В следващите геймове двамата тенисисти бяха доста убедителни на собствен сервис и не дадоха точки за пробив на опонента. В осмия гейм Джокович направи решителния пробив, като се възползва от грешките на съперника и поведе с 5-3. С много стабилен начален удар, сърбинът стигна до три сет бола. Джокович завърши деветия гейм с ас и спечели четвъртата част с 6-3, за да вкара финала в пети решителен сет.

Сет 5

Двамата тенисисти стартираха уверено финалния сет и спечелиха първите си две подавания. При 30:30 в третия гей, Новак Джокович спечели продължително разиграване и стигна до точка за пробив. В следващата точка Тийм сбърка от форхенд, с което предаде гейма на съперника си. Австриецът обаче показа добър тенис в гейм номер 4 и стигна до точка за връщане на пробива. Джокович не успя да вкара първи сервис, но Тийм не се възползва от инициативата си в разиграването и форхендът му намери мрежата.  Тийм стигна до втора точка за пробив, но не успя да реализира минаващ удар, пращайки топката в аут и Ноле отново оцеля. Сърбинът се измъкна от ситуацията и спечели следващите две точки, за да поведе с 3-1.

В петия гейм Тийм положи много усилия, за да спечели подаването си, с което остана в мача. В следващия гейм Джокович пък не даде точка на съперника си и запази пробива аванс – 4-2. В седмия гейм австриецът трябваше да отрази брек пойнт, като след маратонска битка той се пребори за гейма и отново намали резултата. Джокович обаче продължи да играе на върха на възможностите си и дръпна с 5-3, като се доближи на гейм до победата. Доминик Тийм направи всичко по силите си да притисне сърбина и го принуди да сервира за мача, печелейки сервис гейма си.

Десетият гейм започна с точка в полза на Тийм, но с перфектен сервис Джокович изравни – 15:15. Сърбинът спечели следващото разиграване след грешка на съперника му и се доближи на 2 точки до победата. Ноле дочака грешки на съперника и в следващите разигравания, с което спечели гейма на 15 и грабна осмата си титла от Откритото първенство на Австралия.