Джудистът Иво Иванов: Така е писано, но който има желание ще продължи да мечтае
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Олимпийските игри в Токио през лятото са отменени и най-вероятно ще се състоят през следващата 2021-ва година. Неприятната новина идва като резултат от пандемията с коронавирус, която светът се опитва да овладее в момента. От една страна, това форсмажорно разместване ще донесе огромни икономически и финансови загуби на Япония, която през последните години вложи космически суми, за да може игрите да се проведат в условията на пословичното азиатско съвършенство и внимание към детайла. От другата страна обаче са спортистите – всички онези атлети, които през последните години положиха неимоверни усилия в подготвителния си олимпийски цикъл и съумяха да спечелят жадуваните квоти в условията на изключително тежка конкуренция. В момента те са принудени да приема едно тежко решение, което увеличава дистанцията между подготовката им и жадувания медал. При тренировъчен цикъл за Олимпийски игри всичко е разграфено до най-малкия детайл и спортистите се намират в нищото –  формата им се нарушава, неяснотите водят до изнервеност и разочарование, голямата им цел се отлага с една година, в която те трябва да продължат да бъдат на най-високо ниво. Това е трудно, скъпо и изтощаващо. Но за това те са най-добрите – защото могат и трябва да преминат през това изпитание.

Сред най-добрите в своя спорт е и един българин – джудистът ни в категория до 81кг. Ивайло Иванов. Цитираме неговото интервю пред Sportal.bg , в което голямата ни надежда за медал от Олимпиада в японския боен спорт коментира така стеклите се обстоятелства за Игрите в Токио и как атлетите запазват форма и психика в моментите на изолация. 

Ивайло, правилно ли беше решението да отложат Олимпийските игри с една година с оглед здравето на спортистите?

– В крайна сметка, най-важно е здравето на всеки човек, защото не само здравето на спортистите е застрашено, а и на техните близки и семейства. Доста състезатели като мен имат семейства, деца и колкото и да се говори, че не е опасно за нас младите и децата, винаги има риск. Ситуацията е трудна, предстои ни доста време в изолация и, ако след това отминат нещата, може би още месец до Олимпийските игри. За момента не е разрешено да се тренира никъде, моят спорт е специфичен и не мога да тренирам без партньори. За момента няма състезания и така нататък. Явно така е било писано и така е трябвало да стане. Който има желание, ще продължи по пътя и ще следва мечтите си!

До каква степен това отлагане ще се отрази на подготовката и плановете ти?

– Все още не съм имал време да помисля наистина по какъв начин ще се отразят тези събития, но планове се правят и променят. Да, жалко е 4 години концентрирана подготовка, за да сме в топформа, оставаха 4 месеца, но това е положението, не всичко зависи от нас.

Смяташ ли, че така се увеличава шансът повече български спортисти да извоюват квоти за Игрите?

– Да, със сигурност се увеличават шансовете за повече квоти, защото има доста хора, на които не им достига малко за класиране. Една година е доста време и мисля, че ще успеят да израснат и да успеят да си завоюват място в ранглистата.

Как се справяш с тренировките в извънредното положение?

– Не се тренира лесно без съоръжения и партньори, но ще гледам да държа форма и ниво, доколкото мога. И когато свърши всичко това, отново да стартираме професионално.

Какво е посланието ти към българите в тази трудна ситуация за цялото човечество?

– Искам да кажа на всички на първо място да се пазят, да спазват ограниченията, за да успеем максимално бързо да се измъкнем от ситуацията. Нека се подкрепят един друг и да си помагат, когато имат нужда. И последното, което им пожелавам, е да бъдат живи и здрави, в крайна сметка това е най-важно!