google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Христо Бонев празнува рожден ден

Днес 74 години навършва неподражаемият Христо Бонев – виртуозът с топка в крака, който караше привържениците на любимия Локо Пловдив и националния отбор да изпитват с нищо несравними емоции.

Роден на 3 февруари 1947 година в Града под тепетата, Бонев изиграва впечатляващите 426 срещи с черно-бялата фланелка, като в тях се разписва 185 пъти.

Три пъти е избиран за Футболист на годината в България – през 1969, 1972 и 1973 година. С националния отбор записва 98 мача, като в 42 от тях е капитан, и 47 гола.

Обявен е за Футболист №1 на Пловдив за ХХ век.

След края на състезателната си кариера е треньор на националния отбор, извеждайки го до финалите на световното първенство през 1998 година – последния форум на планетата, на който игра България. Освен това води Локомотив (Пловдив), Локомотив (София), Панатинайкос, Лариса, Йоникос, Апоел Никозия и Заксен Лайпциг.

През 2007 година президентът на страната Героги Първанов го награждава с орден “Стара планина” – първа степен от президент за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Екипът на 7 Спорт честити празника на легендарния футболист!