Фантастичен Григор обърна Циципас и е на 1/4-финал във Виена
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Първа победа за Димитров над тенисист от топ 10 през 2020-та година

Григор Димитров направи страхотен обрат срещу Стефанос Циципас в двубой от 1/8-финалите на тенис турнира във Виена от категорията ATP 500. Българинът се наложи с 2:1 сета след 6:7, 6:4 и 6:3. Така българинът записа първа победа за сезона над тенисист от топ 10.

Първи сет

Григор Димитров започна солидно срещата, като в първите си два сервис гейма даде само две точки на съперника. Неговият съперник също се представяше добре при подаванията си и в хода на целия първи сет не даде точка за пробив на българина. Същото стори и Димитров, като двамата тенисисти спечелиха всичките си сервис геймове и така сетът се реши в тайбрек. По всичко изглеждаше, че Григор ще спечели дългия 13-ти гейм, след като имаше аванс от 5:0 точки. Циципас намали на 2:5, след като взе две точки на собствен сервис. След това Димитров се срина и допусна два мини пробива, с което резултатът стана 4:5. Психологическото предимство в този момент бе на страната на Циципас, който взе още три поредни точки и направи пълен обрат в тайбрека, за да го спечели със 7:5.

Втори сет

Стефанос Циципас откри втория сет със сервис гейм и го спечели на 15 точки. След това Димитров взе подаването си на 30 и изравни геймовете. Двамата тенисисти отново бяха стабилни на сервис, но в петия гейм Циципас допусна пробив. След няколко добри разигравания Димитров достигна до две точки за пробив. Циципас спаси първия брейк бол, но след това Григор се възползва от шанса си и поведе с 3:2. Българинът не даде шанс за пробив на съперника до края на сета и бе солиден в подаванията си, за да спечели втория сет с 6:4 и да изравни резултата в мача – 1:1.

Трети сет

В началото на третия сет пробиви нямаше до резултат 2:2 гейма. Както и във втория сет, Григор проби в петия гейм. Българинът се нуждаеше от 4 точки за пробив, за да спечели подаването на съперника си. В следващия шести гейм битката беше изключително оспорвана, но Димитров се пребори за гейма след няколко дюса и отразени две точки за пробив, за да увеличи аванса си на 4:2.

В деветия гейм на сета на сервис на съперника, Димитров стигна до два мач бола. Циципас направи добра комбинация с излизане на мрежата при първия мач бол и успя да го отрази. В следващото разиграване гъркът обаче сбърка от форхенд и Григор се поздрави с успеха в третия сет с 6:4.

Какво предстои за Григор?

На 1/4-финалите във Виена Димитров ще се изправи срещу Даниел Еванс като срещата е в петък вечер.