Фашистите в Лацио побесняха от партизанската Bella Ciao
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ръководството на римския клуб осъди остро реакцията на привържениците

“Ултрасите” на Лацио, които никога не са крили фашистката си принадлежност, за пореден път демонстрираха смущаващ антихуманизъм, заклеймявайки новото албанско попълнение на римския клуб Елсеид Хисай.

Причината за гнева им стана решението на 27-годишният краен бранител да изпее Bella Ciao – песен, която в Италия символизира борбата на партизаните срещу фашисткия режим на Бенито Мусолини в първата половина на миналия век.

Хисай, който премина в Лацио със свободен трансфер, след като напусна Наполи, избра именно популярната левичарска песен при “внедряването си” в тима, като по време на изпълнението си поглеждаше към мобилния си телефон, за да си припомня текста.

Много европейски клубове имат шеговит обичай, според който всяко ново попълнение бива приемано в отбора след изпълнение на избрана от него песен.

Предпочитанията на Хисай, които бързо добиха популярност след като негови съотборници публикуваха клипове в социалните мрежи, бяха приети на нож от фашизираната публика на Лацио.

Според медии на Апенините група “ултраси” още същата вечер е посетила ресторанта, в който са били футболистите, търсейки саморазправа с албанеца, но в този час играчите вече били напуснали заведението.

Фашистите в Лацио побесняха от партизанската Bella Ciao 1

Малко по-късно пък в Рим беше разпънат огромен транспарант, на който можеше да се прочете, че Хисай е червей, а Лацио е фашистки клуб.

Фашистите в Лацио побесняха от партизанската Bella Ciao 2

Нещо повече, “ултрасите” не се притесниха да изкажат омразата си публично.

“Исторически, нашите фенове са крайно-десни и ние се гордеем с това,” коментира един от тях – Франко Костантино.

“Няма как да пееш Bella Ciao с фланелка на Лацио, това нещо е от друг свят. Хисай няма извинение!”

Фашистите в Лацио побесняха от партизанската Bella Ciao 3

Наставникът на Лацио Маурицио Сари, който оглави тима миналия месец, изрази недоумение от отнощението на “ултрасите” и от възможността им да влияят по такъв начин на играчите.

Ръководството на клуба също реагира остро и публикува следното съобщение:

“Клубът силно осъжда позорния банер срещу Елсеид Хисай, това не е първият случай, когато подобно нещо се случва.

“Никога няма да бъдем на страната на тези, които отричат ценностите на спорта. Ние подкрепяме нашите спортисти и всички играчи, участвали в сбирката (на която Хисай е пял – б.р.).

“Строго се разграничаваме от тези, които искат да употребят тази случка за политически цели, нанасяйки вреда на отбора, на всички фенове на Лацио и клуба.

“Няма да се уплашим от тези, които използват насилнически и агресивен тон. Няма място за тях в нашия свят, който е вдъхновен от спортни ценности като лоялност, дух на съревнование и взаимно уважение, целящи преодоляването на всички социални, културни, икономически и етнически бариери.”