ФИФА се обяви против Европейска Суперлига, ще наказва футболисти
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"На всеки клуб или играч, участващ в подобно състезание, ще бъде забранено да участва в турнири, организирани от ФИФА или съответната конфедерация", пишат от ФИФА

ФИФА публикува изявление относно спекулациите за създаване на Европейска Суперлига. В своето изявление, световната футболна централа се обяви против създаването на т.нар. “Европейска Суперлига” и категорично заяви, че всеки участващ в този турнир няма да може да се състезава на турнирите под егидата на ФИФА, включително и Световното първенство.

“Във връзка със спекулациите относно създаването на Европейска Суперлига от някои европейски клубове, ФИФА и шестте конфедерации, още веднъж твърдо подчертаваме, че подобен турнир няма да бъде признат нито от ФИФА, нито от съответната конфедерация”, гласи съобщението на ФИФА.

“На всеки клуб или играч, участващ в подобно състезание, ще бъде забранено да участва в турнири, организирани от ФИФА или съответната конфедерация”, се добавя в писмото.

През последните години се появиха слухове, че много от най-големите европейски клубове са настроени да сформират собствена лига. Някои информции предполагат, че тези клубове ще се откъснат от вътрешната си лига, докато други казват, че новото състезание ще замени Шампионската лига. Още през октомври “Сън” съобщи, че Манчестър Юнайтед и Ливърпул ръководят преговорите за създаване на Европейска Суперлига, състояща се от 18 клуба от Висшата лига, Серия А, Лига 1, Ла Лига и Бундеслига.

“Съгласно устава, всички надпревари трябва да бъдат организирани и признати от съответната конфедерация, както и от ФИФА на глобално ниво. В това отношение конфедерациите признават Световното клубно първенство в настоящия нов формат”, подчертават от централата.