ФИФА удължава безсрочно футболния сезон
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

До 48 часа ФИФА ще обяви свое решение, с което футболният сезон 2019/20 да бъде удължен за неопределено време. Това означава, че футболната централа ще изисква местните федерации да изиграят първенствата си до край.

Информацията издава авторитетното онлайн издание The Athletic. Новината всъщност е продължение на акта на ФИФА, издаден заради трансферния прозорец и договорите на играчите. Той стана факт по-рано през деня. Чрез него, футболната асоциация даде възможност договорите на футболисти, които изтичат на 30 юни, да бъдат подновени „до края на сезона, когато и да настъпи той“. С това постановление се изменя и трансферния прозорец, който ще стартира, когато първенството на конкретната страна приключи. Още не е ясно как точно ще се процедира при международните трансфери.

Решението на ФИФА слага край на спекулациите за анулиране на сезон 2019-2020 г., както и за преждевременното му прекратяване.

Белгийската футболна федерация първа спря шампионата и обяви Брюж за шампион. Подобно решение няма да бъде толерирано от централата в Нион и държавите, които го допуснат, ще понесат санкции с изваждането на отбори от клубните турнири.

Ако темповете на пандемията не се забавят в следващите два месеца, очевидно подновяването на шампионатите ще се случи най-рано към края на лятото или дори през есента. Едно е ясно, ФИФА иска първенствата да приключат в пълния си формат.

В момента, в който има евентуална дата за подновяването на шампионата в конкретна държава, ще се обсъжда и кога и как да бъде направен трансферния прозорец, както и в какъв срок ще се проведе следващото първенство. Всичко това ще бъде допълнително съгласувано между УЕФА, ФИФА и ФИФпро – синдиката на футболистите.