ФИФПро със сигнална лампа за натоварените графици на футболистите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Според изчисления, играчите имат по-малко от един почивен ден на седмица

Проучване на Съюза на професионалните играчи (ФИФПро) показва тревожна тенденция за повишаваща се натовареност на футболистите в световен мащаб. Според изследването, някои футболисти имат време за възстановяване в едва 12% от дните през цялата година, което означава по-малко от един почивен ден на седмица. Това нарушава стандартите за здраве и безопасност, като ФИФПро вече е уведомил европейските регулатори за проблема.

Изследването обхваща 1 500 футболисти, като 54% от тях са натоварени над нормалното, а 31% са били в групите на отборите си за 55 или повече мача. За 17% от играчите броят на мачовете е дори по-висок. Данните показват, че 30% от футболистите имат игрово време в клубните и международните отбори при календар с по два мача седмично в рамките на шест седмици.

ФИФПро изразява загриженост относно разширяването на европейските клубни турнири и световната клубна купа, която ще стартира следващия юни в САЩ, и се противопоставя на допълнителното натоварване на играчите.

В извадката на засегнатите футболисти попадат Дарвин Нунес и Луис Диас от Ливърпул, както и Фил Фодън от Манчестър Сити, които са играли по 72 мача през миналия сезон. Аржентинецът Кристиан Ромеро от Тотнъм е изминал над 160 хиляди километра за международни мачове. В контраст, Ерлинг Холанд от Манчестър Сити получи пълна почивка през лятото и започна новия сезон в свежо състояние.