Финал преди финала – Цвети излиза в битка за историята
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Поставената под номер 3 в основната схема Серина Уилямс върви уверено към рекордна 24-а индивидуална титла в турнир от Големия Шлем. Днес обаче на пътя и застава не друг, а пишещата една от най-вълнуващите истории в женския тенис Цвети Пиронкова.

Без никакво съмнение лъчезарната пловдичанка е шлагерът на тазгодишното издание на US Open, разбивайки на пух и прах предварителните прогнози.

Финал преди финала - Цвети излиза в битка за историята 1

Бившата полуфиналистка от Уимбълдън направи едно от най-изумителните завръщания на корта, като след тригодишна пауза демонстрира класа, която буквално заслепява съперничките и.

Началото бе поставено срещу рускинята Людмила Самсонова, последва бляскав триумф срещу мощната испанка Гарбине Мугуруса, комфортен успех над коварната Дона Векич и триумф на бойкия дух на Цвети над непримиримата Ализе Корне.

Днес, в дуел номер 5, насреща и е тежката артилерия – тенисистката с картечните изстрели Серина.

Уилямс знае, че спечелването на US Open през тази година ще я нареди редом до легендарната Маргарет Корт, която по време на феноменалната си кариера спечели 64 титли в турнири от Големия Шлем, 24 от тях в индивидуалните надпревари.

Серина започна годината с успех на турнира в Оукланд, но последва ранно отпадане на Australian Open. След подновяването на турнирите след паузата, породена от коронавируса, американката инкасира загуби на Western & Southern Open в Ню Йорк и на Top Seed Open в Лексингтън.

Очевидно е обаче, че формата и се подобри и в последните десет дни на кортовете в Ню Йорк отново видяхме някои от най-силните страни на Серина. Когато се наложи пък тя показа и характерната си решимост в ключови моменти, за да сломи отказващите да се предадат Слоан Стивънс и Мария Сакари.

Има ли наистина Цвети шансове срещу мощната американка?

Поглеждайки статистиката, отговорът би бил отрицателен. Серина доминира тотално в сблъсъците между двете – четири мача, четири победи. Трябва да се отбележи обаче, че последният дуел между Уилямс и Пиронкова датира от 2015 година.

От друга страна Цвети винаги се е представяла по-успешно на бързи кортове. В Ню Йорк сервисът и е забележителен, а това със сигурност би поставило в деликатна ситуация Серина, която все така продължава да изпитва затруднения с достатъчно бърза реакция с краката си при мощен сервис и последващ прецизен удар.

Агресията на Пиронкова срещу Корне беше зашеметяваща, като тя успя да пласира 42 уинъра. Разбира се, днес срещу нея ще бъде възможно най-неудобния от физическо естество опонент.

До този момент Серина записа 44 аса в турнира или средно по 11 на мач. Тя има и 74 процента успеваемост при първи сервис.

Началният удар на Цвети обаче също респектира, макар че тя успя да направи “само” 10 аса или средно по 2,5 на среща. Нейната успеваемост при първи сервис е още по-забележителна – 76 процента.

Всички тези цифри ни подсказват едно – довечера на корта в Ню Йорк ни очаква зрелищна канонада, в която, разбира се, от голямо значение ще е запасът на физическите сили.

Хладнокръвно действащите букмейкъри също предричат тежки минути за българката тази вечер. Не бива обаче да забравяме, че тя не беше поставена като фаворит в нито една от досегашните си четири срещи…

Едно е сигурно, зрелището на централния корт „Артър Аш“, започващо в 19:00 часа, си заслужава.

Нещо повече, това несъмнено ще бъде голямата вечер на българския женски тенис. Независимо от крайния изход!