Финалистите на Евро 2020: Испания
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Евро 2020 е все по-близо и Испания се отправя към турнира, за да си върне короната, която загуби през 2016 г.

Испания спечели поредни Европейски първенства през 2008 и 2012 г., като между тях триумфира на Световното първенство през 2010 г. Но на последните европейски финали през 2016 г., Испания се провали, след като отпадна на 1/8-финалите от Италия. След пет години, с нов облик, почти изцяло преработен под ръководството на Луис Енрике (последният треньор, спечелил Шампионска лига с Барселона), те ще бъдат уверени, че имат всичко необходимо, за да стигнат доста по-напред в турнира и да претендират за медалите.

Испания е част от група Е на Евро 2020 заедно с отборите на Швеция, Полша и Словакия.

История

Испанският национален турнир участва на международни футболни турнири от 1920 г. насам. Испания е един от осемте национални отбора, които са печелили Световната купа. Испания също спечели три титли на Стария континент, като участва в 10 от 15-те европейски първенства на УЕФА. За първи път Испания печели европейската титла през 1964 година, когато триумфира на шампионата у дома. Испания е единственият национален тим с три поредни титли от големи международни турнири, ставайки първият европейски отбор, печелил Световно първенство по футбол извън Европа през 2010 г. , както и единственият, спечелил две поредни европейски първенства през 2008 г. и 2012 г.

Прякор

Испанският отбор е известен от феновете като “Ла Фурия Роха”, което означава Червената ярост на испански. Отборът е добре познат на българските фенове с това прозвище. Съществуват обаче и други неофициални прякори, отнасящи се до националния отбор на Испания. Другият най-често срещан прякор, известен на феновете в страната, е “Лос Торос”. Испанският национален отбор понякога е наричан и “биковете” поради това културно наследство.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Испания 1

Испания премина през квалификационната си група с почти безупречен рекорд. Те вкараха изумителните 31 гола и допуснаха само пет, като вкараната дузпа на Джош Кинг от Норвегия беше единственият път, когато допуснаха гол у дома. Най-силните противници в тяхната група бяха Швеция, която победиха у дома и завършиха наравно в гостуването. “Ла Фурия Роха“ загуби точки единствено в двубоите с Норвегия и Швеция на чужд терен,

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Испания 2

Луис Енрике е старши-треньорът на Испания – той в момента кара втория си престой начело на тима, след като за пръв път бе назначен на поста през 2018 г. след провала на Испания на Мондиал 2018, където уволниха Юлен Лопетеги в навечерието на турнира. В първия си престой той води тима само в шест мача, печелейки четири от тях. В началото на 2019 г. той се оттегли поради лични причини, като се очакваше, че един ден той ще се върне към работата. Този ден дойде в края на 2019 г., след като асистентът му Роберто Морено водеше отбора в квалификациите за Евро 2020. След като Лучо отново дойде начело, Испания изглеждаше не много убедителна. Те обаче влезнаха в ритъм и това се видя при победата с 6:0 срещу Германия в края на 2020 г.

Луис Енрике няма международен опит в големи турнири, но той бе в основата на големите успехи на Барселона през 2015 г., така че способността му да се справя на голямата сцена и да накара тима си да изпълни целите си е безспорна. Той може да бъде човекът, от който Испания има нужда, за да се върне на върха в европейския футбол.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Испания 3

Давид де Хеа е голямата звезда на Испания на предстоящото Европейско първенство. Предвид липсата на Серхио Рамос в състава, то вратарят на Манчестър Юнайтед ще бъде най-важната фигура в защита за “Ла Фурия Роха” на Евро 2020. С над 45 международни мача, Де Хеа веце 7 години е в националния тим и представянето му винаги е било важно за резултатите на Испания. С 10-годишен опит в един от най-големите клубове в света – Манчестър Юнайтед, като е доказал класата си стотици пъти в мачовете на “червените дяволи”, то очакваме Де Хеа да бъде непреодолимо препятствие за много от нападателите на Евро 2020.

Състав на Испания:

Вратари: Давид де Хеа (Ман Юнайтед), Кепа (Челси), Унай Симон (Атлетик Билбао)
Защитници: Диего Йоренте (Лийдс), Ерик Гарсия (Ман Сити), Хосе Гая (Валенсия), Жорди Алба (Барселона), Иниго Мартинес (Атлетик Билбао), Серхи Роберто (Барселона), Пау Торес (Виляреал), Серхио Регилон (Тотнъм), Дани Карвахал (Реал Мадрид)
Полузащитници: Марко Асенсио (Реал Мадрид), Дани Себайос (Арсенал), Серхио Бускетс (Барселона), Коке (Атлетико М), Родри (Ман Сити), Тиаго (Ливърпул), Фабиан (Наполи), Маркос Йоренте (Атлетико М), Серхи Каналес (Бетис)
Нападатели: Алваро Мората (Ювентус), Феран Торес (Ман Сити), Дани Олмо (РБ Лайпциг), Микел Ойарсабал (Реал Сосиедад), Родриго (Лийдс), Адама Траоре (Уулвс)

Думата на букмейкърите

Испания е в топ 5 на големите фаворити за спечелването на Евро 2020. Родният букмейкър Efbet онлайн предлага коефициент от 8.25 за триумф на “Ла Фурия Роха” на Европейското първенство. Със същия коефициент е Германия, а ставките за Белгия, Англия и Франция са най-ниски. Winbet букмейкър също оценява шансовете на Испания по сходен начин, предлагайки коефициент 8.20 за успех на тима на Евро 2020.

Програмата на Испания на Евро 2020:

14.06 Испания – Швеция 22:00 ч. Естадио Ла Картуха (Севиля)

19.06 Испания – Полша 22:00 ч. Естадио Ла Картуха (Севиля)

23.06 Словакия – Испания 19:00 ч. Естадио Ла Картуха (Севиля)