Добави коментар
Шефът на съдиите призна, че президентите на клубове му звънят преди мачове, даде пример с Крушарски

Председателят на Съдийската комисия на БФС Костадин Гергинов влезе в обяснителен режим, опитвайки се да защити представянето на арбитрите в мачовете от Първа лига.

Шефът на реферите, който преди няколко дни направи нелепо изказване, в което обяви, че във всеки клуб имало човек, „който отговарял за съдиите“, призна скандално, че президентите на клубове му звънят по телефона в навечерието на мачовете…

„Да, на практика нямаше мач, в който да няма претенции към съдиите,“ коментира Гергинов пред БНТ. „Опитахме се да включим и млади, и международни съдии, които допуснаха грешки и дадоха повод за тези атаки.

„Атаката към Железов започна още в четвъртък вечерта, когато ми се обади президентът на Локомотив Пловдив с молба да предам негови думи към съдията Железов, че той контактувал с някой си, че пиел кафето си с някого…

„При моят отказ да направя това нещо, последваха и други атаки. Интересното е, че само чистачката в клуба не се обади и не публикува нещо по сайтове.

„Аз пожелах късмет на съдията преди мача и това ще бъдат моите думи към съдиите преди всеки мач. Не мога да се обадя и да им казвам внимавай за това, внимавай за този, за онзи“, заяви шефът на съдиите.

„Тази психологическа атака може да я разбере само този, който я преживявал. Провеждайки обучението с ВАР, имах възможност да се видя с много от водещите съдии и им казах, че от тях се иска да прилагат правилата на играта такива, каквито са и са свободни да контактуват, с когото искат, но всичко свършва с момента, когато се прекрачи страничната линия. Там свършват тези ангажименти и те трябва да прилагат правилата на играта.

„По мое мнение след психологическата атака, Железов се справи добре. Не даде повод на никого да смята, че е предрешил изхода на мача. 55 нарушения бяха отсъдени, голяма част от тях са за презастраховане, за да не дадем повод на никого да ни упреква. Имаше и грешки в някои от отсъжданията, но това са част от играта.

„Коментарите по съдийството са най-лесната работа, която всеки може да направи, гледайки телевизията, която държи правата за излъчването на мачовете. Последната седмица Ники Христозов ли как се казваше, бивш футболист, говори тихо, мирно за треньора, поведението на играчите и така нататък. Когато му се зададе въпроса какво ще каже за съдийството, тембърът му се повишава и следват такива реплики: „Аз не разбирам от съдийство, обаче…“. И като почне това обаче се кара по домова книга от първия до последния“.

„От Берое искат откритост. Аз на пресконференцията преди няколко дни призовах да дойде телевизионен екип и да снима как се правят назначенията, защото всичко във футбола се върти около това.

„Аз обясних в свое изявление защо е назначен Железов за мача ЦСКА – Локомотив Пловдив и посочих кои от съдиите не можеха да свирят. Кой да сложим? Избираме възможно най-добрия“.

„В Съдийската комисия постъпи едно писмо от българския клуб, в което сме атакувани защо Георги Кабаков е бил назначен на мач от Първа лига. Мач, който не е от такова ниво на трудност, какъвто е неговият ранг. Седмицата преди започването на шампионата получихме писмо от УЕФА, според което Кабаков е назначен на мач от Лига Европа. Според изискванията, ние сме длъжни да му осигурим календар.

„Той не беше съвместим с нито един друг мач освен на този, който беше назначен. И в писмото пишеше, че на даденият клуб му е било попречено да ползва услугите на елитния рефер в други мача. Ама Кабаков не е съдия само на един клуб, а на българският професионален футбол.

„Дори когато се налага, свири и в аматьорския футбол. Втората точка беше защо се ползват млади съдии. Ами в коя сфера не се ползва млади гора и не им се дава шанс да се развиват. Казвам, че това писмо е написано и редактирано от човек бивш футболен съдия, председател на съдийската комисия, който според мен ликвидира много перспективни съдии и асистент-съдии.

„Моето мнение, че такава конфронтация и разделение не е полезно за българския футбол. Радва ме това, че след един мач за Купата излезе един треньор и каза „доволен съм, щастлив съм, че давам тази пресконференция, а не съм на терена и не играем продължения, защото ние проспахме второто полувреме“.

„Това е обективната оценка. Дано не го побългарим този човек. Има треньори в Първа лига, които се държат европейски, когато им се зададе въпрос за съдийството“.

„Ако някой съдия ми е споделил за натиск, бих го споделил. Аз се притеснявах за един съдия, че е бил притискан. Разговарях с него и той ми каза, че никой по никакъв начин не го е атакувал.

„Става въпрос за мача Локомотив Пловив – Етър, когато собственикът на Локомотив имаше рожден ден. И в кръга на шегата го попитах да не са му намекнали нещо, че има рожден ден и трябва да му направим подарък. Той отрече и каза, че никой нищо не му е казал..

„Там допуснахме грешки. Съжалявам. Искам да оставя журналистите без работа, да се занимавам със скандалите в плуването или нещо друго, но не и с футбол и с футболните съдии.“

Добави коментар
Гласувай: