Героят Хамилтън: Сърцето ми почти спря в последната обиколка
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Люис Хамилтън призна, че „сърцето му почти е спряло“ по време на забележителната последна обиколка в Гран При на Великобритания, при която пилотът на Мерцедес спука предна лява гума, но успя да удържи преднината си и да запише 7-ма победа в домашното си състезание.

Хамилтън стартира от първа позиция и през цялото състезание води колоната. Единствената му реална конкуренция бе съотборника му Валтери Ботас, който обаче също спука предна лява гума, три обиколки преди края на състезанието. Този инцидент накара Ред Бул да вкарат колата на Макс Верстапен в бокса, за смяна на гуми, която да доведе до най-бърза обиколка и взимане на бонус точки. В резултат на което, разликата между Хамилтън и Верстапен набъбна на 32 секунди. След спуканата гума на Хамилтън, Верстапен започна да сваля разликата и в крайна сметка финишира само на 5.8 секунди от колата на Мерцедес.

„До последната обиколка, всичко вървеше „като по вода“. Гумите се представяха чудесно. Валтери натискаше здраво, а аз се опитвах за запазя гумите, за разлика от него. Когато чух, че той е спукал гума, огледах моите, но всичко изглеждаше наред. Нямаше никакви проблеми и си помислих, че всичко е ОК. В последните обиколки гумата започна да се движи напред назад и забелязах, че леко е променила формата си. Сърцето ми подскочи към гърлото, защото не бях сигурен дали има проблем, преди да натисна спирачките. Тогава гумата просто изскочи от джантата.“

„Просто продължих да карам и се опитвах да не забавям темпото. Знаех, че ако част от гумата изхвърчи, може да нарани крилото или други компоненти по колата. О, Боже Господи! Просто се молех и опитвах да не съм твърде бавен. За малко да не успея да взема последните два завоя, но благодаря на Господ, че го направих. Дължах го на отбора.“

Състезателния инженер на Хамилтън Пийт Бонингтън не спираше да го информира за разликата с Верстапен до края на състезанието и отпразнува бурно моментът, когато пилотът на Ред Бул премина финалната линия. Хамилтън пък му отговори по радиостанцията „ Мамка му, това беше близо!“. В крайна сметка британецът успя да запише 7-ма победа на „Силвърстоун“, с което подобри собствения си рекорд на домашната му писта.

Въпреки огромната драма, Хамилтън твърди, че е запазил спокойствие в последните секунди, благодарение на добрата работа на Бонингтън, която му е позволила да се фокусира изцяло върху това, да закара болида до финала.

„Сигурно ще се изненадате, но бях много спокоен на финала. Боно ме информираше за разликата. В началото беше 30 секунди, но бързо започна да се топи и започнах да си мисля: „Ок, колко ли остава до края?“ За щастие, колата се справи отлично в последните два завоя. Постоянно чувах как разликата се стопява: 19 секунди, 18, 17 и така до 10. Тогава просто дадох пълна газ. Продължавах да чувам 9 секунди, 8, 7, 6 , но вече бях на финалната права!“

„Господи! Никога не ми се е случвало нещо такова. Сърцето ми почти спря по време на последната обиколка“ – завърши щастливият победител.