google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Няма как да си кандидат-президент, когато няма насрочени избори," заяви Емил Костадинов по повод квалифицирането на Бербатов за такъв

Легендарният български футболист Емил Костадинов, който в качеството си на вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС), бе част от водената от Борислав Михайлов делегация на Конгреса на ФИФА, предхождащ световното първенство в Катар, даде любопитно интервю за БТА.

В него Героят от “Парк де Пренс” заявява, че Димитър Бербатов не може да има аспирации към ръководен пост в БФС, след като няма никакъв опит или стаж в подобна институция.

– Г-н Костадинов, броени часове ни делят от финала на Световното първенство в Катар. Каква е Вашата оценка за този много дискутиран Мондиал?

– Като цяло – положителна, тъй като станахме свидетели на много интересни мачове, много драма, добър футбол, не липсваха и изненади. Истина е, че много се коментираше провеждането на Световно първенство по това време в годината и в тази държава, но организацията е на много високо ниво – аз лично се уверих в това на място. Всички притеснения се оказаха излишни и в крайна сметка отново се потвърди истината, че футболът има силата да сплотява.

– Споменахте изненадите – на какво според Вас се дължи ранното отпадане на големи футболни сили като Германия, Белгия, Португалия, Испания, Бразилия?

– На доста различни фактори. От една страна – играчите трябваше да се пренастроят за Световно първенство в разгара на състезателните сезони в големи, трудни първенства, с огромна конкуренция, което не е лесно. В някои от споменатите отбори тече преходен период, други все още нямат необходимия опит, трети вече са преминали пика си – и когато срещнат по-мотивирани от тях съперници, е нормално да бъдат елиминирани. Тук отново е важно да подчертаем разликата между футбола на клубно и на национално ниво – при националните отбори мотивацията, страстта и хъсът са с много по-голяма стойност, затова и виждаме страхотни резултати от сочени за аутсайдери тимове като Мароко, Япония, Република Южна Корея и други.

– Съгласен ли сте с постоянно повтаряната теза, превърнала се в клише, че силите във футбола вече са изравнени?

– Донякъде – да. Истина е, че вече няма слаби отбори, особено пък на такъв голям форум. Сами видяхте как Коста Рика загуби със седем гола в първия си мач, но пък бе близо да елиминира и Германия, и Испания. От друга страна обаче класата личи, особено в състави със силни поколения и традиции във футбола – като Аржентина, Франция, Хърватия.

– Теоретично погледнато, как щеше да се представи България в тази компания?

– Няма нужда да влизаме в хипотези – след като не сме в Катар, значи не сме заслужили мястото си, имало е по-стойностни от нас отбори. Важното е обаче да се вземат поуки от разочарованията и да се работи усърдно, за да се поправят грешките. Точно това правим ние.

– По какъв начин се поправят тези грешки?

– Сами виждате прогреса, който мъжкият национален отбор регистрира с новия треньорски щаб – работи се много професионално, последователно, дисциплинирано, като същевременно се сменят поколенията и се дава шанс на млади и гладни за успех играчи. Не по-маловажна обаче е работата ни с останалите формации – огромно внимание се обръща на 13-14-годишните, които скоро ще влязат в юношеските отбори и трябва да бъдат готови за това. Знаете за проекта в пет региона на страната, който съвсем наскоро завърши с финален турнир на базата в Бояна. Хората на трибуните видяха много таланти, които ще бъдат бъдещите български футболни герои. Чисто футболната философия във всички състави беше уеднаквена, което пък прави прехода между възрастите по-лесен. Българският футболен съюз строго следва приетата на последния ни конгрес стратегия за развитие, която включва и масовия, и женския футбол, но сериозен акцент в нея е представянето на националните отбори. Убеден съм, че съвсем скоро всички отново ще имаме поводи за гордост!

– Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обаче продължава да критикува начина на работа на настоящото ръководство…

– Вижте – нека веднъж завинаги да уточним нещо много важно. Няма как да си кандидат-президент, когато няма насрочени избори, няма насрочен конгрес. Преди няколко дни ми направи впечатление интервю на министър Крум Зарков в една национална телевизия – на въпрос дали ще се бори за председателския пост в БСП, той отговори, че в момента няма процедура. Ако има – може би, но тъй като такава няма, той няма как да е кандидат. Значи – опитен юрист и министър на правосъдието разсъждава по този начин, но спортната общественост продължава да обявява Бербатов за кандидат-президент… На какво основание? Няма избори, няма кампания, съответно няма как да има и кандидати. Ако искате, мога да коментирам репликите на бившия футболист Димитър Бербатов.

– Да, как бихте ги коментирал?

– Когато не си работил или дори стажувал в голяма федерация, каквато е Българския футболен съюз, няма как да имаш да имаш претенции към ръководенето й. Става дума за специфична материя, за изключително мащабна работа – и съм категоричен, че ние я вършим отговорно, прозрачно и професионално. Когато търсиш повод да критикуваш, винаги ще си намериш нещо, за което да се хванеш – затова и моят призив е да не подминаваме положителното и да бъдем обединени за по-доброто бъдеще.

– Тъжно или не, факт е, че Вие сте последният българин с гол на Световни футболни финали. Кога отново ще видим наше попадение на Мондиал?

– Надявам се скоро. Основите за бъдещето са положени. Работи се правилно и искрено вярвам, че в близко бъдеще България ще бъде на мястото, което заслужава, а то е на голямата футболна сцена.