Челси отново обезличи Ман Сити и е новият крал на Европа!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Тимът от Западен Лондон спечели Шампионска лига за втори път в историята си

Челси победи Манчестър Сити с 1:0 във финала на Шампионска лига за сезон 2020/21, който се проведе на “Ещадио до Драгао” в Порто. Големият герой за “сините” бе Кай Хавертц, който реализира единственото попадение в мача в края на първото полувреме.

Така Челси спечели за втори път в историята си Шампионска лига, след като единственият триумф на отбора до момента бе през сезон 2011/12. Тогава “сините” по драматичен начин победиха Байерн Мюхнен след изпълнения на дузпи. За Ман Сити пък разочарованието е голямо, тъй като те най-после стигнаха до първия си финал в турнира, но го загубиха, като не показаха почти нищо през целия мач.

Мениджърът на Ман Сити – Пеп Гуардиола, заложи на оптимален състав, като Марез, Стърлинг и Фодън ще действат в нападение, докато Серхио Агуеро остава резерва. В защита испанският мениджър се доверява на Кайл Уокър, Рубен Диаш, Джонс Стоунс и Олекснадър Зинченко, които ще действат пред вратаря Едерсон.

Челси започна двубоя без изненади в стартовия състав. Томас Тухел гласува доверие на Маунт, Вернер и Хавертц в офанзивен план, а Пулишич, Зиеш и Жиру са резерви. Рийс Джеймс, Канте, Жоржиньо, Чилуел и Маунт действаха в средата на терена за “сините”. В защита пред вратаря Менди започнаха Тиаго Силва, Аспиликуета и Рюдигер.

В 8-ата минута вратарят на Ман Сити Едерсон пусна отличен дълъг пас и изведе Рахим Стърлинг в полето на съперника. Английският национал овладя топката и напредна, но успя да спечели само корнер. Две минути по-късно Челси имаше шанс за попадение, но Тимо Вернер не успя да нацели топката.

В 14-ата минута Тимо Вернер пропиля първото чисто голово положение в мача. Защитата на Сити се пропука и “сините” имаха отличен шанс чрез германския нападател, но ударът му бе слаб и попадна в обсега на Едерсон.

В 27-ата минута Антонио Рюдигер се намеси чудесно в защита, след като блокира удар на Фил Фодън в наказателното поле.

В заключителните минути на първото полувреме Томас Тухел трябваше да прави смяна, след като Тиаго Силва получи травма и бе заменен от Андреас Кристенсен.

В 42-рата минута Челси откри резултата. Ман Сити пресираше високо съперника, а това позволи на Челси да разсече отбранат на “гражданите”. Кай Хавертц бе изведен сам срещу Едерсон, като германският национал успя да го преодолее и да отбележи на празна врата за 1:0. С асистенция за гола се отличи Мейсън Маунт.

Ман Сити опита да бъде по активен в началото на второто полуреме, но не успяваше да създаде положения пред вратата на Едуар Менди. Неприятностите за Пеп Гуардиола се увеличиха в 59-ата минута, когато Кевин де Бройне бе заменен принудително поради контузия. На неговото място се появи Габриел Жезус. Малко след това Фернандиньо замени Бернардо Силва.

В 72-рата минута Челси можеше да сложи точка на спора. Кай Хавертц пусна отличен пас към резервата Кристиан Пулишич, който сам срещу Едерсон не успя да реализира.

В 90-ата минута Андреас Кристенсен се намеси страхотно, за да блокира удар на футболист на Ман Сити в наказателното поле.

Главният съдия Матеу Лаос даде 7-минутно продължение, като Ман Сити опита с центрирания да затрудни лондончани. Защитата на Челси обаче действаше брилянтно и не позволи на играчите на Гуардиола да затруднят Едуар Менди, ако изключим удар на Рияд Марез в 96-ата минута, който мина страшно близо до сглобката на вратата на “сините”.

Стартови състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Стоунс, Зинченко, Гюндоган, Де Бройне (к), Бернардо, Марез, Стърлинг, Фодън

Челси: Менди, Аспиликуета, Тиаго Силва, Рюдигер, Джеймс, Канте, Жоржиньо, Чилуел, Маунт, Вернер, Хавертц