Говори Генерала – този път с яростна критика към ЦСКА София

Прочетена:145
Говори Генерала - този път с яростна критика към ЦСКА София 1
0 0

Георги Василев – специалистът, ставал шампион с Етър, Левски и ЦСКА, рядко си позволява да критикува остро игровото поведение на даден отбор.

Броени дни след първия мач на ЦСКА София в новото първенство обаче Генерала се изказа изключително негативно за продукцията на Червените.

Според Василев в играта тима, предвождан от Стамен Белчев е липсвал какъвто и да е синхрон, а някои от новите попълнения са се представили катастрофално.

“ЦСКА не отговори на очакванията в първия шампионатен кръг,” започна единственият българин, достигал като треньор до финал за Купата на Германия. “Нагласите бяха за много по-силен и обнадеждаващ старт – и като игрово поведение, и като краен резултат. Селекцията бе навременна и съставена от опитни чужденци.

“Затова и се наложи мнението, че тази година ЦСКА не само трябва да направи опит, но и да промени статуквото в първенството. Реалностите обаче показаха друго и то е, че по отбора трябва да бъде свършена доста работа.

“Проблемите не бяха маскирани, а лъснаха изцяло. Има доста неща да се пипнат, за да се изгради добър облик. Солидната игрова идея в първия кръг липсваше, физиономия нямаше.

“ЦСКА не търсеше решаване на цялостния ребус, а се гледаше просто излизане от дадената ситуация. И все пак не бива да се правят генерални оценки само от един мач.”

Василев се изказа изключително критично за повението на дефанзивното звено на Червените.

“Много лошо впечатление направи защитата,” отсече най-успешният треньор в историята на Етър. “В нея имаше един нов – Матей, но бяха променени някои позиции – Занев бе вляво, а Мазику от ляв бек стана ляв халф/крило.

“Антов и Турицов растат, но без до тях да има опит или сериозна класа, няма как да стане.”

Гочето недоумява как е възможно голмайстор от калибъра на Мартин Камбуров да получава такава свобода на терена.

“Много повече се очакваше от Матей, но пролича, че няма никакъв синхрон с останалите и това доведе до голяма нестабилност,” допълни той. “Необяснимо е защо Камбуров не бе държан под око. Говорим за нападател, който е изключително рационален пред вратата.

“И той трябва да бъде гледан не с две, а с четири очи. И то не само когато топката е подадена към Мартин, а и за неговите на пръв поглед опростени, но много полезни действия – увличане на защитник, леко отклоняване, завършващ удар.

“За нашия футбол той още е страшилище, а сякаш не му бе обърнато никакво внимание. На него не му трябва адаптиране към друг отбор. Просто защото другите се адаптират към него.”

Василев изрази разочарованието си и от играта на Юга и Санкаре.

“През втората част отбраната с трима централни защитници стоеше по-добре, но не бива да забравяме, че тогава съперникът бе доста прибран и много рядко атакуваше.

“И като заговорихме за адаптация, не можем да не отчетем слабото представяне на новите халфове на ЦСКА Юга и Санкаре, на които очевидно ще им трябва такава. Те изглеждаха така, сякаш са попаднали в небрано лозе.

“Да, личи им, че са класни футболисти, но нямаха никаква представа срещу какъв противник играят. Те работят добре с топката, но явно не са усетили духа и атмосферата в ЦСКА.

“Затова и Тиаго изглеждаше повече боец от тях, а той е плеймейкър. Ако Юга и Санкаре са си мислили, че тук ще им е лесно, са сбъркали. И след този злополучен мач бързо ще трябва да влязат в релси, защото в този клуб няма кой да ги чака.

“Недопустимо е всички атаки на противника да минават през Галин Иванов и Васил Шопов, а ти цял двубой да не можеш да прекъснеш връзката им. Те минаваха като на парад и изработиха четири голови опасности.

“Халфовете на армейците обаче бяха загърбили ангажиментите си в защита и искаха да играят само с топката и на чисто. Но без да си изцапаш гащите, няма как да стане. Ще ги научат да го правят след това отрезвяване.

Не на последно място Василев, без да назовава директно Белчев, обвини и треньорския щаб в смущаваща липса на концепция и недопустимо подценяване на съперника.

“Съперникът беше подценен,” заяви Василев. “ЦСКА разполага с повече талант и класа, но ЦСКА 1948 има много опитни и рутинирани играчи – и в защита, и в халфовата линия, и в нападение. Затова и армейците се опариха жестоко още в началото, а после нямаха концепция как да стигнат до обрат.

“Изравняването на резултата дойде много навреме, противникът бе стресиран. Но ЦСКА изпусна момента да натисне. След това ЦСКА 1948 се свести и уби темпото, накара съперника да влезе в някакъв шаблон, след като действа с двама тарани.

“Coy играе добре, но изпуска много. Той е силен футболист, трябва да си луд да се откажеш от него въпреки пропуските му.

“Видя се, че в края доста състезатели се схванаха, което не е добър знак. Явно е, че на ЦСКА му трябва разтърсване, което да събуди всички. Не се съмнявам, че това ще бъде направено. Защото без битка в средата на терена няма как да вървиш напред.

“ЦСКА 1948 вкара гол, след като отне топката с висока преса. ЦСКА не правеше такава. Не взимаше топката близко до вратата и съперникът имаше време да се подготви за нападенията му. В съвременния футбол тези действия са много важни.

“Едно е да свариш противника неподготвен на 30 метра пред голлинията му, друго е да трябва да организираш 70-метрово нападение. Строи ли се другият отбор, нещата вече опират до индивидуално майсторство и по-висока класа. Екипната работа на ЦСКА куцаше.

“Добрата новина за армейците е, че това беше първият кръг. С него обаче правото на подобен тип грешки се изчерпва.

Сподели