Хамилтън изравни рекорд на Шумахер след победа на Нюрбургринг
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Историческо състезание за Люис Хамилтън

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели Гран при на Айфел на пистата „Нюрбургринг”, което бе 11-ата надпревара за сезон 2020. Лидерът в световния шампионат започна днешното състезание от втората позиция зад съотборника си Валтери Ботас, но в хода на състезанието го изпревари, а финландецът дори не успя да завърши Гран при на Айфел, тъй като отпадна.

Това бе 91-ата победа за Хамилтън във Формула 1, с което той изравни по този показател легендата Михаел Шумахер. След състезанието синът на Михаел – Мик, направи специален жест към Люис, подарявайки му една от каските на своя баща.

На втората позиция на пистата „Нюрбургринг” Макс Ферстапен с Ред Бул, докато третата позиция бе за Даниел Рикардо с Рено, който стартира състезанието от шестото място. Престижна позиция в топ 5 на Гран при на Айфел записаха Серхио Перес и Карлос Сайнц. Топ 10 допълниха още Пиер Гасли, Шарл Льоклер, Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан и Антонио Джовинаци.

На старта на състезанието Валтери Ботас задържа първата си позиция, докато Шарл Льоклер пробва да изпревари Ферстапен в битката за третото място, но без успех. В 9-ата обиколка пилотът на Ферари загуби 4-ата си позиция, след като Рикардо го атакува успешно.

В 12-ата обиколка Люис Хамилтън направи успешна атака срещу Валтери Ботас. Финландецът не направи добър първи завой на пистата и британецът го изпревари, за да се поведе колоната.

В 14-ата обиколка Кими Райконен и Джордж Ръсел се удариха, като пилотът на Алфа Ромео трябваше да посети бокса. Това състезание бе по-специално за Кими, който постави рекорд с 323-тия си старт.

В 19-ата обиколка Ботас имаше проблем на болида и се оплака от липса на мощност, като обиколка по-късно напусна състезанието. Малко след това Хамилтън имаше аванс от 2.5 секунди пред Ферстапен, докато третата позиция бе за Ландо Норис. Ландо обаче имаше проблеми и няколко обиколки по-късно отпадна от битката на „Нюрбургринг”.

От отпадането му се възползва Даниел Рикардо, който се изстреля до третата позиция и това бе страхотен успех за отбора на Рено. В края на състезанието Пиер Гасли задмина Льоклер в битката за 6-ото място. Начело на колоната Хамилтън не допусна изненада и записа исторически успех, като съвсем скоро може би ще бъде и пилотът с най-много победи във Формула 1.