google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Люис Хамилтън гарантира седма титла на "Сребърните стрели"

Люис Хамилтън за пореден път бе над всички през този сезон във Формула 1 и записа 93-ата си победа, след като не остави шансове на конкуренцията в Гран при на Емилия-Романя. На второ място се класира съотборникът му Валтери Ботас, а двойният успех на Мерцедес гарантира рекордна седма титла за отбора.

Трети на Имола в днешното състезание финишира Даниел Рикардо с Рено, който до финала на състезанието бе притискат от Даниел Квят, но руският състезател не успя да достигне до първия си подиум в кариерата.

На старта на състезанието Хамилтън, който бе втори на стартовата решетка, не потегли добре и бе задминат от Макс Ферстапен, а Валтери Ботас задържа лидерската позиция.

В 19-ата обиколка Макс Верстапен спря за първи бокс, като лидерът Ботас стори същото. Хамилтън пък комуникира с екипа си, че иска да остане на трасето и ще заложи на повече обиколки с първия комплект гуми, така че британецът поведе колоната.

В 31-вата обиколка Хамилтън влезе в бокса и имаше комфортна преднина, така че се завърна обратно на пистата пред втория Ботас и третия Верстапен. Така стратегията на Люис проработи и британецът изпревари Валтери и Макс със спиранията в бокса.

Пилотът на Ферари Себастиян Фетел все още не бе влизал в бокса до 38-ата обиколка, като така се намираше на 4-ата позиция в класирането. Неприятен инцидент извади Верстапен от състезанието в 52-рата обиколка, което бе отлична новина за пилотите на Мерцедес.

До финала на състезанието нямаше промени в челото, като Хамилтън и Ботас записаха двоен успех за Мерцедес, с което осигуриха и титлата при отборите за “сребърните стрели”. Трети завърши Даниел Рикардо, а зад него остана Даниел Квят. На 5-ата позиция финишира Шарл Льоклер, следван от Серхио Перес, Карлос Сайнц, Ландо Норис, Кими Райконен и Антонио Джовинаци.